Українські бізнесмени сподіваються на прозорі правила гри

Фінансово-економічний тижневик «ІнвестГазета» назвав 100 найефективніших керманичів українського бізнесу за підсумками 2004 року. До п’ятірки переможців у рейтинговому дослідженні «ТОП-100. Кращі топ-менеджери України» увійшов і президент ЗАТ «Оболонь» Олександр Слободян. Він очолив не тільки галузевий, а й загальний рейтинг кращих управлінців вітчизняних компаній. Зауважимо: у цьому списку — імена керівників, які вивели компанії на перші позиції і приділяли увагу соціальній відповідальності бізнесу.
Традиційна прес-конференція переможців «ТОП-100. Кращі топ-менеджери України» цього разу була дещо контраверсійною. Керівники компаній розповідали не тільки про здобутки своїх компаній, а й про очікування українського бізнесу від економічної політики нової влади. Президент ЗАТ «Оболонь» Олександр Слободян висловив по суті спільну думку учасників прес-конференції:
— Для того щоб нормально розвиватися та рухати економіку вперед, треба забезпечити прозорість ведення бізнесу, стабілізувати нормативно-правове поле, тобто правила гри, а також не підвищувати, а по можливості зменшити податковий тиск. Українській економіці не вистачає критичної маси середніх і малих підприємств, бо наша бюрократична, корупційна система їх просто знищувала. Думаю, робота уряду буде спрямована на подолання цих явищ. Тоді капітал не тікатиме з держави, а навпаки, інвестори вкладатимуть кошти в українську економіку.
За словами Олександра Слободяна, за останній рік компанія стикалася з багатьма проблемами. Та попри це «Оболонь» збільшила виробництво продукції на 22% —випустила 74,56 млн. дал напоїв. До того ж на 23,8% зросли обсяги виробництва бурштинового напою: у 2004 році розлито рекордних 55 млн. дал пива. Це при тому, що загалом пивна галузь України збільшила виробництво лише на 14,1%.
Між іншим, закордонні споживачі теж дедалі більше цікавляться по-європейськи якісним пивом «Оболонь». Торік компанія збільшила свої експортні поставки на 29% і впевнено лідирує серед вітчизняних виробників, що постачають свою продукцію за межі України: 80% екcпортованого українського пива випущено ЗАТ «Оболонь».