У переліку регіонів, що виробляють екологічно чисту сільгосппродукцію, Луганщина чи не на останньому місці. Це можна пояснити, якщо врахувати економічний потенціал регіону. В області є все, що отруює атмосферу: шахти, металургійне виробництво, хімічна і коксохімічна промисловість... Обсяги викиду шкідливих речовин просто вражають. Здавалося б, про спроби вирощування у регіоні чистого продукту не може бути і мови. Та проте такі експерименти почали проводити, і результати їх порівняно успішні.
Першим не пошкодував своїх родючих земель директор приватного сільгосппідприємства «Деркул» Станіслав Ріпка. Ще три роки тому було визначено сівозміну, зроблено глибокий агрохімічний аналіз ґрунтів, розроблено агротехніку під кожну культуру. Але коли постало питання про сертифікацію продукції і виробника, виявилося, що в Україні немає організації, котра має право здійснювати таку процедуру. Не було також вимог і норм, яким мала відповідати екологічно чиста продукція.
Як розповідає експерт з рослинництва ТОВ «Аграрна дорадча служба» Анатолій Сушко, за допомогою Інтернету керівники експерименту довідалися про наявність різних організацій у Євросоюзі, які займаються питаннями сертифікації, і вирішили звернутися туди. Але незабаром з’ясувалося, що в Києві відкрито філію незалежної організації «Skal іnternatіonal», котра сертифікує все, пов’язане з органічною продукцією. Після укладання договору з цією організацією і виконання її вимог зразки ґрунту направили на аналіз у лабораторію, розташовану в Голландії. Аналіз зробили за 88 показниками, він порадував своїми результатами: ґрунт придатний для вирощування органічної продукції. Дізнавшися про наміри луганчан і їхні дії, на них звернули увагу у Швейцарії. Двічі в Луганськ приїжджали фахівці цієї країни і після ретельних перевірок, аналізу запропонували ПСП «Деркул» Станично-Луганського і ПП «Агро» Біловодського районів вступити до міжнародної асоціації виробників органічної продукції «Еко-Лан-Україна», що створювалася з їх участю у Вінницькій області. Цією пропозицією луганські аграрії, звичайно, скористалися, оскільки відтепер їм відкривався європейський ринок. Вирощена в «Деркулі» тверда ярова пшениця, наприклад, витримавши аналіз у швейцарських і голландських лабораторіях, показала високу якість. Сьогодні це підприємство одержало міжнародний сертифікат якості, що дає право продавати свою продукцію в країнах ЄС, і вже має пропозиції з Австрії, Швейцарії і Німеччини на встановлення ділових контактів.
На жаль, далі одного проекту робота в області не пішла, хоча досвід є гарний і результат більш чим переконливий. Як стверджує Анатолій Сушко, в регіоні поки що немає цілісної програми з виробництва екологічно чистої продукції, а розмови про це тривають вже давно. Не спізнитися б... Світові ціни на органічну продукцію зростають, попит значно перевищує пропозицію. Луганщина гає час. Образно кажучи, вікно відчинила, а ковтнути свіжого повітря не змогла.