Чула, що працівники соціальної сфери на селі мають право на землю. Які професії входять до соціальної сфери?


Олена КИРІЄНКО.


Житомирська область.

До осіб, зайнятих у соціальній сфері на селі, належать працівники освіти, охорони здоров’я, культури, побутового обслуговування, зв’язку, торгівлі та громадського харчування, правоохоронних органів, рад та їхніх виконавчих комітетів, а також пенсіонери, які працювали у вказаних сферах.
Питання набуття права на земельні ділянки працівниками соціальної сфери села та пенсіонерами з їх числа врегульовані, крім Земельного кодексу, указами Президента «Про додаткові заходи щодо задоволення потреб громадян у земельних ділянках» від 28 червня 1999 року, «Про забезпечення економічних інтересів і соціального захисту працівників соціальної сфери села та вирішення окремих питань, що виникли в процесі проведення земельної реформи» від 12.04 2000 року, «Про першочергові заходи щодо підтримки розвитку соціальної сфери села» від 15.07 2002 р.
Земельні ділянки можуть бути передані у власність громадянам, які належать до категорії працівників соціальної сфери, за умови, що їм не передано у приватну власність земельні ділянки для ведення особистого підсобного господарства. Земельні ділянки сільськогосподарського призначення можуть надаватися працівникам соціальної сфери села у власність і в користування, зокрема, для ведення особистого підсобного господарства, садівництва, сіножатей та випасання худоби, городництва.
Крім того, в указі Президента України від 12 квітня 2000 року визначено, що на території кожної сільської (селищної) ради із земель запасу та резервного фонду потрібно сформувати окремий земельний масив. Розмір такого масиву має становити не менш ніж 50% площі земель резервного фонду та земель запасу. Із земель цього масиву працівникам соціальної сфери виділяють ділянки для особистого підсобного господарства. Втім, ці працівники можуть отримати земельні ділянки і для інших потреб, визначених у законодавстві.
Надання земельних ділянок для вказаних цілей здійснюється в межах норм, установлених статтею 121 Земельного кодексу України, яка передбачає, що громадяни України мають право на безоплатну передачу їм земельних ділянок для ведення особистого селянського господарства в розмірах, не більше 2 гектарів. Таким чином, ви маєте право на безоплатну передачу вам у приватну власність земельної ділянки площею не більше двох гектарів для ведення особистого селянського господарства у разі наявності земель запасу та резервного фонду.
Треба зауважити, що працівник соціальної сфери, так само як і будь-який інший громадянин України, може отримати земельну ділянку чи земельний пай у спадок, у дар, мати частку землі в спільному майні подружжя, а також придбати землю через купівлю чи обмін.


Ірина Мачуська, юрист.