На сьогоднішніх парламентських слуханнях спробують розставити крапки над «і» у солодких проблемах. Ітиметься про мінімальні ціни, кредитування та експортний потенціал, законодавчі перипетії у цукробуряковій галузі. В Національній асоціації цукровиробників «Укрцукор» вважають, що розмова давно назріла, і збираються з парламентської трибуни порекомендувати Кабміну ініціювати зміни до Закону про Держбюджет на 2005 рік, щоб передбачити виділення, приміром, коштів на здійснення інтервенційних закупівель цукру обсягом 180 тисяч тонн та придбання на пільгових умовах сільгосптехніки вітчизняного виробництва для вирощування цукрових буряків, насіння. Гроші потрібні для формування резервного і страхового фондів насіння цукрових буряків, на дотування вирощування солодких коренів.
Аналогічні статті витрат мають намір передбачити в проекті бюджету на 2006 рік.
В «Укрцукрі» повідомили, що настійно рекомендуватимуть внести цукрозаводи до переліку підприємств аграрного сектору, що мають право на пільгове кредитування. Переробникам буряків фінансова підтримка потрібна насамперед для покриття витрат цукрозаводів на авансування вирощування і заготівлю буряків, підготовку цукрових і насіннєвих заводів до виробничого сезону.
Ті, хто зібрався в залі під куполом, не залишать без уваги і проблемні питання, пов’язані зі вступом нашої країни до Світової організації торгівлі. Одне з них — запровадження щорічної квоти на ввезення 260 тисяч тонн цукру-сирцю в Україну. Адже вітчизняний цукор може успішно конкурувати на світовому ринку, і такі умови країн, які входять до СОТ, нагадують спробу прибрати конкурента в особі українських виробників.