Із досьє «ГУ».


Володимир ДЕМЬОХІН, народний депутат України по 184-му виборчому округу (Херсонщина). Народився 1955 року в Вільнюсі. За фахом військовий —1976 року закінчив Вільнюське вище командне училище радіоелектроніки Протиповітряної оборони, кандидат технічних наук. 20 років служив у Збройних Силах СРСР. До обрання у ВР працював заступником голови правління ЗАТ «Торговий дім «Укртатнафта-Юг». Перший заступник Голови Комітету Верховної Ради України з питань економічної політики, управління народним господарством, власності та інвестицій, член партії та фракції «Єдина Україна». Одружений, має сина та доньку.

— Володимире Анатолійовичу, що змусило вас, кадрового військового, піти у політику?
— Життєвий досвід та бажання змінити життя на краще. Моя депутатська діяльність спрямована передусім на захист соціальних прав військовослужбовців, ветеранів Збройних Сил України та членів їхніх родин.
— Що було найнесподіванішим відкриттям у парламенті?
— Велика кількість законопроектів, які необхідно розглянути та прийняти у високому темпі. Часто багато народних депутатів України не встигають навіть усвідомити суть законопроектів. Багато уваги приділяють малозначним законопроектам, а основоположні, ті, які повинні визначати стратегічну лінію держави, залишаються нерозглянутими. Прикро, але мають місце відверто лобістські проекти законів.
— Вам віддають сьоме місце за кількістю поданих законопроектів. А за період роботи шостої сесії (червень 2004 — січень 2005) — третє місце. Який із проектів законів вважаєте найуспішнішим?
— До таких я б зарахував закони «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень» та «Про внесення змін та доповнень до Закону України «Про заходи щодо державної підтримки суднобудівної промисловості в Україні». Прийняття першого документа створило умови захисту прав власності на нерухоме майно, сприяло обігу нерухомого майна на ринку нерухомості, підвищенню інвестиційної активності, розвитку іпотечного кредитування та наповненню державного та місцевих бюджетів. Законопроект про суднобудування було не просто прийнято парламентом, а й подолано вето Президента України. Тобто народні депутати фактично двічі підтримали необхідність продовжити до 2011 року дію норм законодавства, якими встановлено певну економічну підтримку для суднобудівної промисловості.
— У чому полягає необхідність створення та розбудови на Херсонщині партії «Єдина Україна» та Інтелектуального форуму України?
— Розбудова у Херсонській області згаданих структур покликана мобілізувати інтелектуальний потенціал регіону, який, окрім іншого, впливатиме й на законотворчу роботу.
— Що найбільше заважає у депутатській роботі?
— Відсутність у громадян розуміння існування у державі чіткої владної вертикалі. На мою адресу приходять сотні листів від громадян із питаннями, вирішення яких залежить суто від чіткої роботи місцевих органів самоврядування. Так, я реагую на всі без виключення звернення. Однак, на моє глибоке переконання, такими питаннями як ремонт ліфтів, систем опалення, водопровідних та каналізаційних мереж, утримання в належному стані житлового фонду — повинні опікуватися місцеві органи влади — районні, міські, обласні ради. Так само в регіонах працює великий апарат місцевих державних адміністрацій.
— Якими добрими справами для виборців найбільше пишаєтесь?
— Що пригадується найбільше? Підтримка регіону через збільшення обсягів субвенцій, які виділяються з державного бюджету Херсонській області. Також приємно згадати конкурс «Херсонщина спілкується зі світом». А ще задоволений тим, що вдалося допомогти області в комп’ютеризації сільських шкіл, у забезпеченні медичним обладнанням, збільшити книжковий фонд шкільних бібліотек майже на 30 тисяч примірників.
— Були у вашому житті вчинки, за які соромно?
— Не вважаю, що зробив щось таке, за що має бути соромно. Мабуть, не соромно, а прикро за те, що поки що не вдалося виконати обіцянку працівникам Херсонського суднобудівного заводу про повернення їм заборгованої заробітної плати. Однак працюю в цьому напрямі.
— На Херсонщині вас вважають успішним бізнесменом, причетним чи не до всіх АЗС і навіть причалів суднобудівного заводу. Що скажете з цього приводу? Вважаєте себе заможною людиною?
— Я не є власником АЗС і не маю абсолютно жодного стосунку до суднобудівного заводу, а заможною людиною мене можна назвати.
— Під час виборчої кампанії газети друкували фото, де ви купаєтеся в ополонці. Чи робите це зараз?
— Моржую регулярно вже більш як двадцять років. Люблю також лижі й баню. Хоча часу на відпочинок практично немає.
— Чи берете когось із політиків за взірець для себе?
— Із політиків ціную Володимира Литвина. Він дуже багато зробив для конструктивної та плідної роботи Верховної Ради України. У мене є певні вимоги до політиків — освіченість, толерантність, працездатність.
— Які уміння та навички хотіли б іще освоїти?
— Захистити докторську дисертацію та отримати юридичну освіту.
— Що вважаєте найголовнішим досягненням у житті?
— Найголовніше — попереду.