8 лютого у Верховній Раді України проходив День уряду на тему: «Про заходи Кабінету Міністрів України щодо організації оздоровлення дітей влітку». Ознайомившись з отриманими інформаційно-аналітичними матеріалами, я зрозумів, що уряд турбує питання оздоровлення дітей тільки влітку. А інше?

Хто піклуватиметься про цілорічне лікування дітей-інвалідів? Статистика свідчить: у державі 8,5 млн. дітей віком до 14 років. Із них 150 тисяч інвалідів, 500 тисяч із кістково-м’язовими хворобами, мільйон — з хворобами органів травлення, один мільйон постраждалих унаслідок аварії на ЧАЕС, десятки тисяч осіб хворі на ДЦП, бронхіти та багато інших недуг. Дитяча інвалідність зросла на 21 відсоток, захворюваність — на 25. Дитяче лікування стає питанням національної безпеки України. Держава не повністю використовує отриману від СРСР чудову спадщину — дитячі санаторно-курортні заклади. Це — спеціалізовані санаторії Євпаторії, Ялти, Одеси, Трускавця, Бердянська з умовами цілорічного лікування та навчання дітей.
На жаль, вони використовуються на 15—20 відсотків в осінньо-зимовий та весняний періоди. Так, в Євпаторії всеукраїнські дитячі оздоровниці втрачають можливість пролікувати щорічно більш як 100 тисяч дітей. Це — основний резерв зниження дитячої інвалідності.
Вважаю, що Кабінет Міністрів подав до Верховної Ради матеріали, підготовлені не зовсім якісно, без аналітики хворих дітей та заходів щодо їх лікування.
Пропоную новому Кабінетові Міністрів доопрацювати ці інформаційно-аналітичні матеріали, заслухати уряд на початку квітня з порядком денним про державну програму з лікування дітей-інвалідів та заходи щодо оздоровлення дітей улітку 2005 року, терміново розробити державну програму лікування дітей-інвалідів та хворих, передбачити держзамовлення на дитячі путівки, спеціалізовані санаторії для цілорічного лікування дітей-інвалідів, особливо постраждалих унаслідок аварії на Чорнобильській станції, передбачити участь усіх дитячих спеціалізованих санаторіїв у тендерах із соцстраху, переглянувши тендерні умови, оголосити мораторій на приватизацію дитячих санаторних закладів (в Євпаторії у центрі міста — 500 метрів від моря — недобудований дитячий санаторій Міністерство охорони здоров’я хоче продати комерційним структурам), вирішити питання пільгового проїзду залізничним транспортом протягом усього року, лікування на Кубі дітей. Сьогодні — це більше комерційна діяльність. В Євпаторії, у міжнародному центрі «Дружба», працюють лікарі-кубинці, вони здивовані ставленням держави до національних можливостей лікування дітей. За рахунок витрат на переліт тільки до Куби і назад можна пролікувати десятки тисяч хворих дітей.


Анатолій РАХАНСЬКИЙ, народний депутат України;
депутатська група «Демократична Україна»; об’єднання «Депутати-чорнобильці».