«Секретаріат Президента має стати мозковим центром ініціатив, де обробляється інформація, яка найоптимальнішим шляхом потрапляє до Президента для прийняття найкращих рішень». Так пояснив головну функцію секретаріату Президента України держсекретар Олександр Зінченко під час зустрічі з представниками мас-медіа у прес-центрі на Банковій. Створення «системи національного моніторингу, яка потрібна, як повітря» — одна з ознак такої «мозкової атаки».
За цього він, з огляду на різноманітні прогнози про можливе дублювання секретаріатом функцій виконавчої влади, зауважив, що, «безумовно, ідеться не про другий уряд», який функціонуватиме на Банковій. Навпаки, від секретаріату «буде передано багато невластивих функцій міністерствам». Щоб, наприклад, МЗС було справжнім зовнішньополітичним відомством і не оглядалося на вказівки клерка з Банкової. Або, скажімо, правоохоронна функція повністю відійде до РНБО.
Одне слово, держсекретар обіцяє обійтися без «зайвої опіки» над органами влади, для чого скоротить більшість із 27 посад уповноважених президента при органах влади. А також (ловіть на слові, колеги-журналісти) «не буде темників і цензури».
У стосунках з регіональною владою Олександр Зінченко бачить функцію секретаріату в «єднанні регіонів», але не через традиційні «накачки» для губернаторів, а «семінари» і «відверті розмови», «роз’яснення чиновникам позиції держави з найгостріших питань, щоб не було імпровізацій».