Мешканці Мелітополя, що на Запоріжжі, через борги КП «Водоканал» залишилися без води


З крана не тече, бо завинили за електроенергію. Отже, мова про одну з наболілих проблем підприємств теплоенергетики, які, як правило, перебувають у комунальній власності. На жаль, вони давно стали заручниками незбалансованої тарифної політики, від якої до соціального невдоволення вже зовсім близько. Один за одним попередні уряди відмовлялися переглядати тарифи на енергоносії для житлово-комунального сектору, покладаючись на дотації місцевих бюджетів, періодичні реструктуризації боргів та мораторії. За принципом — аби чогось не вийшло. І не виходило: ані привести тарифи у відповідність із собівартістю послуг, ані подолати раз і назавжди системну кризу неплатежів. 2003-го боролися з неплатежами на оптовому ринку електроенергії, 2004-го робили вигляд, що боролися — перед виборами Президента лише очі замилювали. 2005-й розпочали із жорстких обмежень природного газу, електроенергії тощо. Мелітопольському «Водоканалу» нагадали, мабуть, що згідно з чинним законодавством енергозабезпечення підприємств-боржників можливе лише за умови, що вони стовідсотково оплачують поточне споживання електроенергії й погашають заборгованість минулих років. На це правило писано і закони, і розпорядження Національної комісії з регулювання електроенергетики. Адже в принципі електроенергія теж товар, на кшталт того, що ми купуємо в магазині.
Зателефонувавши міському голові Мелітополя Василю Єфименку, я пересвідчився, що так і є. Претензії ВАТ «Запоріжобленерго», за його словами, стосуються боргів 1999—2000 років, однак початок року — не найкращий час для погашення боргів минулих періодів.
Людей, які залишилися без води, вочевидь це не обходить. Тим паче що платять за воду вони у 2,5 разу більше, за квартиру — удвічі більше, ніж торік: усі тарифи, повідомив голова, нарешті привели у відповідність до собівартості послуг.
Схоже, що в Мелітополі вже не запитують, чому нинішніх урядовців назвали термінаторами. Поки що ворожими їх не вважають, оскільки кількість тих, хто одержує житлові субсидії, збільшилася мало не втричі. Люди розуміють, що потреба в реформуванні енергетики, і житлово-комунальної сфери зокрема, що називається, перезріла.
І навіть міський голова Мелітополя не уявляє, до якої міри. Адже КП «Водоканал», як твердить Запоріжобленерго, в січні спожило електроенергії на 324 тисячі гривень, а сплатило за неї лише 42 тисячі гривень, тобто 12,9 відсотка.