Голова Верховної Ради України Володимир Литвин під час зустрічі з Головою палати депутатів парламенту Італійської Республіки П’єром Фердінандо Казіні ознайомив його із суспільно-політичними процесами в нашій державі після президентських виборів. Тому під час короткого брифінгу по закінченні переговорів італійський гість із жвавою зацікавленістю слухав відповіді глави українського парламенту на запитання журналістів, більшість яких стосувалася саме внутрішньополітичних проблем.

Так, Володимир Литвин вважає, що для уникнення протистояння у парламенті щодо обрання віце-спікера та голів парламентських комітетів, які пішли працювати в уряд, потрібно ухвалювати пакетне рішення.
Водночас Володимир Литвин підкреслив, що все залежатиме від волі Верховної Ради. «Я не хотів би революцій, ми не для того робили все, щоб унормувати ситуацію в українському суспільстві, аби перевести потім протистояння локально в один із органів влади —парламент», — зазначив він.
Голова Верховної Ради також зазначив, що на сьогодні в парламент надійшло небагато заяв від новообраних урядовців про складення ними своїх депутатських повноважень. За його словами, коли такі заяви надійдуть і звільняться посади голів комітетів, парламентарії будуть визначатися.
Щодо змін у керівництві ВР, то Володимир Литвин вважає за необхідне наслідувати визнані демократичні норми й чекати наступних виборів, а вже потім за результатами цих виборів формувати керівні органи. «Це моя позиція. Як розвиватимуться події далі, життя покаже», — сказав він.
Відповідаючи на запитання журналістів про те, що нібито глава парламенту лобіює кандидатури на посади голів Державного комітету лісового господарства та Державної митної служби, Володимир Литвин заявив: «Моя позиція чітка й однозначна: Президент і прем’єр приймають рішення. Я не лобіюю жодної кандидатури, не займаюся цим». Тим більше, сказав він, що ще невідомо, що буде з комітетами, зокрема лісового господарства.
На думку Голови ВР, це «удари на випередження», які, на його переконання, не досягнуть своєї мети. «Президент знає мою особисту позицію про те, що в нас немає вічних друзів, а є вічні державні інтереси, і, виходячи з державних інтересів, потрібно приймати вичерпні рішення», — сказав він. «Я нікого не захищав і не захищаю, а все те, що пишуть і говорять, це просто намагання або посварити мене, або кинути якусь тінь на мене як Голову Верховної Ради. Я думаю, що це лише початок, переживемо і це», — підкреслив Володимир Литвин.
Доволі жорсткі висловлювання Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко щодо повноважень секретаріату Президента та РНБО глава ВР на прохання журналістів прокоментував так: «Є всі необхідні підстави для того, щоб керівництво секретаріату Президента України і керівництво уряду знайшли спільні точки дотику». За словами Володимира Литвина, у разі потреби можна буде провести «круглий стіл» з цього питання у парламенті. Водночас він сказав, що не хотів би, щоб до цього дійшло. «У нас дуже багато роботи, і роботи на всіх вистачить, а певні неузгодженості будуть виникати, я розглядаю це як хворобу росту», — додав Голова ВР.