Голова Верховної Ради Володимир Литвин вважає, що відносини України і Росії з урахуванням змін, що відбулися в нашій країні, стануть прагматичнішими. Про це він заявив учора, відкриваючи п’яте засідання Міжпарламентської комісії ВР України і Федеральних Зборів РФ.
Володимир Литвин висловив присутнім власну точку зору на недавні політичні події, що, на його думку, поставили на порядок денний питання відносин України і Росії. Адже російський чинник у досить грубій формі було використано у процесі виборчої кампанії. Глава ВР назвав глибоко помилковим штучно насаджений принцип поділу двох кандидатів на проєвропейського і проросійського.

«Ще парламентські вибори 2002 року показали, що педалювання цієї теми жодних дивідендів не дає», — заявив Володимир Литвин, додавши, що ті, хто порадив зіграти на проблемах мови і подвійного громадянства, були не з України, бо не знали українських реалій. «Я думаю, що риторику, яка лунала по обидва боки, не треба приймати за практику. Все це відійде, політичні пристрасті вляжуться. Що з того, що підписували угоди, які так і не надходили до парламенту на ратифікацію? Зокрема, в галузі співпраці в енергетичній сфері. Нехай їх буде менше, але їх треба довести до практичної реалізації», — наголосив у своєму виступі глава українського парламенту.
Він також повідомив про прийняте разом із главою Держдуми РФ Борисом Гризловим рішення посилити роботу саме по лінії Міжпарламентської комісії. Те, що на нинішнє засідання винесено такі конкретні, «приземлені» питання, на думку Володимира Литвина, «дуже правильно».
На порядок денний нинішнього засідання було винесено сім питань. Зокрема, про розвиток виробничої кооперації між господарчими суб’єктами Росії і України, про регулювання платіжно-розрахункових і майнових відносин, про регулювання трудової міграції, про пріоритетні напрями в розвитку фундаментальної і прикладної науки, про відкриття центрів науки та культури в Росії і Україні. Й один зі співголів Міжпарламентської комісії, заступник голови Комітету Держдуми у справах СНД Олександр Лебедєв в інтерв’ю журналістам назвав «незмістовним» порядок денний цього засідання. Він заявив, що опитав своїх колег, і ніхто не пам’ятає, які рішення прийнято в червні минулого року в Санкт-Петербурзі під час четвертого засідання... На його думку, проблема полягає в тому, що «парламенти наших країн значною мірою передали виконавчій владі розв’язання питань у сфері двосторонніх відносин». Він вніс ініціативу, щоб парламентарії обговорювали серйозніші питання, пов’язані з європейською і євроатлантичною інтеграцією, вступом до СОТ, порівняльним аналізом наших політичних систем, без якого немає відповіді на питання про створення ЄЕП. «Спробуємо наступну комісію зробити змістовнішою», — заявив Олександр Лебедєв.
Наступне засідання Міжпарламентської комісії ВР і Федеральних Зборів РФ відбудеться на російській території. Українські депутати хотіли б зустрітися зі своїми колегами не в Москві, а в якому-небудь місті, де компактно проживають вихідці з України.