На полі суперника...


Футбол. Уже зовсім мало часу залишилося до перших матчів 1/16 фіналу Кубка УЄФА. Завтра донецький «Шахтар» вдома зіграє з німецьким клубом «Шальке-04» (Гельзенкірхен), а «Дніпро» в Белграді поміряється силами з «Партизаном». Наступного дня «Динамо» на своєму стадіоні зустрічатиметься з іспанським «Вільярреалом». До речі, чемпіон України в ці дні готується в Іспанії.
— На жаль, погодні умови не дали нам змоги продовжити підготовку вдома, тому вирушили на Піренеї, — поділився з нами перед відльотом тренер динамівців Йожеф САБО. — Там працюватимемо до 16 лютого і вестимемо цілеспрямовану підготовку до поєдинку з «Вільярреалом». Хоча перший матч у нас домашній, але ми з іспанцями перебуватимемо в рівних умовах, бо прилетимо до Києва напередодні зустрічі. І переваги, як господарі, не матимемо. Як і наші гості, самі знайомитимемося з полем...


...І вдома


Тепер надворі — не літо. Сніг, мороз... Умови надзвичайні. Як динамівську арену готують до матчу? Про це кореспондентові «Голосу України» розповів заступник директора стадіону «Динамо» ім. В. Лобановського Анатолій КОЛОША.
— Доклали весь досвід та знання, щоб усе було на належному рівні, — розповідає Анатолій Якович. — Ще 25 січня ми внесли в газон 400 кілограмів нами розроблених і виготовлених добрив. Ввімкнули підігрів. Потім випав великий сніг завтовшки в сорок сантиметрів! Але завдяки доброму дренажу і підігріву снігова ковдра зменшилася до п’яти сантиметрів.
Після того вкрили поле спеціальною агротканиною українського виробництва. Вона пропускає світло, вологу й повітря, зберігаючи при цьому тепло. Утворюється закритий простір з оптимальним мікрокліматом для прискореного росту трави. До поєдинку накриття захищатиме траву від снігу та морозу. Знімемо його за день до гри, перед тренуванням «Вільярреалу». А зранку 17 лютого інспектор зустрічі має прийняти стадіон, дати «добро» на проведення матчу.
— Ви казали про досвід підготовки. Коли востаннє опинялися в такій ситуації?
— Кілька років тому динамівці в січні грали товариський поєдинок. Учасники були задоволені полем. 1995 року за складних погодних умов на нашому стадіоні відбулася гра молодіжних збірних України та Італії. Через сильний снігопад початок навіть затримали на 15 хвилин. І тоді не було жодних нарікань на газон. До речі, наші хлопці перемогли італійців.
— А який стан поля тепер?
— Добрий. Температура на глибині 15 сантиметрів, де коренева система трави, — 12 градусів вище нуля, а на поверхні — плюс два. Трава зелена, за якістю не поступається вересневому аналогу.
— А трибуни?..
— Територію стадіону очищено від снігу. Все готове до прийому глядачів. Могли б завадити лише сильні морози, але їх час, як на мене, вже минув. Синоптики опадів не передбачають, а температуру прогнозують близько п’яти градусів нижче нуля...