Загальні обсяги послуг, які щорічно надають підприємства та організації Українського закритого акціонерного товариства по туризму та екскурсіях «Укрпрофтур», перевищують 100 млн. грн., при цьому товариство сплачує майже 25 млн. грн. податків, що є значною часткою надходжень до державного та місцевих бюджетів від туристичної галузі. Як основний співзасновник «Укрпрофтуру» Федерація профспілок України проводить політику, спрямовану на збереження та ефективне використання профспілкового майна, переданого до статутного фонду товариства. Про деякі аспекти господарювання та поліпшення матеріальної бази туристичних підприємств профспілок розповідає заступник голови ФПУ, голова Спостережної ради акціонерного товариства «Укрпрофтур» Ігор РоманЧук.

Закрите акціонерне товариство «Укрпрофтур» було створене у жовтні 1991 року шляхом перетворення Української республіканської ради по туризму та екскурсіях. Варто згадати, що у дев’яності роки за тодішніх соціально-економічних умов туристична галузь перебувала у «законсервованому» стані, потребувала докорінної перебудови та пристосування до ринкових умов.
У той час в Україні було три великі організації — «Інтурист», «Супутник» і Українська республіканська рада по туризму та екскурсіях, які займались туризмом. З цілої низки причин перші дві зникли з ринку туристичних послуг, «Укрпрофтур» зумів подолати скруту та зберегти позиції єдиної туристичної організації, що забезпечує соціальні інтереси громадян України стосовно відпочинку та оздоровлення, особливо малозабезпечених верств населення — батьків з дітьми, студентської та учнівської молоді, дітей-сиріт, чорнобильців — за доступними цінами.
Розвивалась і збереглась організаційна структура ЗАТ «Укрпрофтур», яка має кілька рівнів: 11 дочірніх підприємств та 17 створених за участі товариства обласних акціонерних товариств, у складі яких 72 туристсько-оздоровчих комплекси (23 готелі, 11 пансіонатів, 34 туристські бази і 4 кемпінги), 11 автопідприємств, 56 бюро подорожей та екскурсій.
Переконливим підтвердженням, що ЗАТ «Укрпрофтур» сьогодні — один із найпотужніших туроператорів на ринку внутрішнього туризму, є дані щорічного статистичного бюлетеня «Туризм в Україні» Держтурадміністрації, згідно з якими в 2003 році в Україні працювало 3864 суб’єкти туристичної діяльності, котрими протягом останніх чотирьох років (2000—2003) обслуговано на внутрішньому ринку 6,3 млн. туристів, в тому числі «Укрпрофтуром» — 2,5 млн. (40 відсотків загального обсягу); екскурсантів — 8,2 млн. осіб, у тому числі «Укрпрофтуром» — 1,7 млн. (20 відсотків). Надано туристсько-екскурсійних послуг на 5 млрд. 489 млн. грн., у тому числі «Укрпрофтуром» — на 379,5 млн. грн. (7 відсотків).
І головне, платежі до бюджету усіма туристичними фірмами за цей період становили 534 млн. 575 тис. грн., з яких «Укрпрофтур» сплатив понад 100 млн., або 20 відсотків.
Зрозуміло, що розгалужена по всіх регіонах України мережа туристських господарств потребує неабиякої уваги — це забезпечення надійної технічної експлуатації будівель і споруд, підтримка матеріальної бази у високотехнічному стані, підготовка до туристичного сезону спальних корпусів, підприємств харчування, усієї інфраструктури відпочинку та розваг і, що не менш важливо, задоволення постійно зростаючих вимог споживачів в умовах жорсткої конкуренції на ринку туристичних послуг.
Збудовані за радянських часів туристські господарства мали номерний фонд з 2—5-місним розміщенням, нерідко без вигод (навіть на поверхах), занадто великі зали їдалень, ресторанів. Відповідно великі витрати на утримання об’єктів призводили до зниження прибутку та, в окремих випадках, до збитковості.
З метою підвищення рентабельності, недопущення збитків рішенням загальних зборів товариства у вересні 1998 року було ліквідовано частину основних фондів, які не могли в подальшому використовуватися у виробничій діяльності.
На баланс відповідних служб місцевих органів влади було передано під’їзні шляхи, трансформаторні підстанції та високовольтні електромережі, інші об’єкти загального користування.
Це дало можливість значно знизити витрати і активізувати роботу з реконструкції, капітальних ремонтів, модернізації матеріальної бази. Розпочинали з номерного фонду — облаштовували номери підвищеної комфортності. Роботу цю здійснювали з наростаючими темпами. Так, якщо у 1998 році інвестиції власних коштів у матеріальну базу становили 2 млн. гривень, то у 2000-му цей показник перевищив 6 млн. гривень.
У червні 2002 року Спостережною радою акціонерного товариства затверджений Перспективний план модернізації, ремонту та інших видів поліпшення матеріальної бази дочірніх підприємств і акціонерних товариств ЗАТ «Укрпрофтур» на період до 2015 року, який було погоджено та підтримано всіма регіональними профспілковими об’єднаннями.
Головними напрямами в роботі з поліпшення матеріальної бази визначено: приведення номерного фонду у відповідність з вимогами сертифікації, підвищення комфортності та умов проживання із застосуванням передових будівельних технологій, сучасних опоряджувальних матеріалів, конструкцій та комплектуючих елементів у всіх туристських господарствах системи. Це такі заходи, як заміна водо- і тепломереж, електропостачання, встановлення металопластикових вікон та дверей, ремонти з використанням високоефективних звуко- та теплоізолюючих матеріалів для покрівлі, покриття підлог, повна заміна громіздких матеріалоємних котелень на сучасні високотехнологічні.
На виконання таких робіт потрібні великі кошти, і ми вели (й ведемо) активний пошук інвесторів. Були надії на Указ Президента України «Про деякі заходи щодо розвитку туристичної та курортно-рекреаційної сфери України», відповідно до якого товариство направило у травні 2003 року до Державної туристичної адміністрації України заявку про надання пільгових кредитів у сумі 55 млн. гривень для підприємств профспілкового туризму.
Але час минав, і ставало зрозумілим, що розраховувати на вітчизняних чи іноземних інвесторів, так само, як і на пільгові кредити, марно. Вихід вбачався один — ефективно використовувати внутрішні резерви, нарощувати обсяги послуг і зароблені кошти вкладати в поліпшення основних фондів, насамперед у готелі, які маємо майже в кожному обласному центрі.
У цей період Спостережна рада ЗАТ «Укрпрофтур» зайняла принципову позицію стосовно фінансово-господарської діяльності кожного підприємства системи, з особливою вимогливістю ставилася до низькорентабельних та збиткових господарств, робота яких піддавалася ретельному аналізу з вжиттям кардинальних заходів.
Така стратегія виявилася правильною і виправдала себе. На розвиток матеріальної бази ЗАТ «Укрпрофтур» торік було спрямовано 15 млн. грн., тобто за п’ять років цей показник зріс у 2,2 разу.
Без перебільшення можна сказати, що протягом останніх кількох років значно поліпшено стан матеріальної бази багатьох наших господарств.
Яскравий приклад — готельний комплекс «Турист» у Миколаєві, введений в експлуатацію у 1988 році. Тут на 400 місць було два двокімнатні номери, ресторан, бар. За останніх п’ять років в оновлення основних фондів комплексу вкладено близько 2 млн. грн. З урахуванням попиту клієнтів обладнано 30 номерів підвищеної комфортності, 52 одномісні номери. Реконструйовано зал ресторану — тепер працюють два зали на 150 та 80 місць, банкетний зал на 40 місць. Обладнано бари на двох поверхах, більярдну, тренажерний зал, бізнес-центр, відремонтовано конференц-зал, виконано значні обсяги робіт з благоустрою прилеглої території.
У результаті значно зросла завантаженість комплексу, збільшилися доходи від підприємств громадського харчування та надання додаткових послуг.
Другий приклад — готель «Хортиця» у Запоріжжі. Побудований у 1965 році на 200 місць, він за умовами проживання не витримував жодної критики. Завдяки проведеній реконструкції номерного фонду та ресторанної частини сьогодні готель здобуває дедалі більшу популярність у місті. Тут обладнано 20 номерів підвищеної комфортності, решта — одно- та двомісні номери; є сауна з басейном, ресторан, бар, казино, більярд-клуб, автостоянка. Після ремонту інтер’єри холів готелю відображають історію Запорізької Січі.
Серед сезонних господарств показовою є туристська база «Самара» (м. Новомосковськ Дніпропетровської області), побудована у 1970 році. Мала цегляний двоповерховий спальний корпус на 99 місць, решта будівель: будиночки, їдальня, туркабінет, бібліотека — дерев’яні щитові. Нині тут проведено повну реконструкцію, обладнано кілька номерів підвищеної комфортності із саунами, басейнами, побудовано ресторан сучасного дизайну з баром, більярд-бар, інші об’єкти для відпочинку та розваг.
Значні роботи з поліпшення умов та комфортності проживання виконано в сезонних туристських господарствах «Форель», «Світанок», «Плай», «Синевірське озеро» ЗАТ «Закарпаттурист», «Шацькі озера» ЗАТ «Волиньтурист», «Чорномор» ЗАТ «Херсонтурист» та інших.
З кожним роком запити споживачів щодо комфортного та змістовного перебування на відпочинку зростають. І на жаль, поки що не в усіх туристичних господарствах «Укрпрофтуру» стан матеріальної бази відповідає таким вимогам.
Великою популярністю у туристів користується Карпатський регіон. За приклад візьмемо обласне акціонерне товариство «Івано-Франківськтурист», в складі якого є шість господарств: готель у Івано-Франківську та туристські бази в Косові, Яремчі, Верховині.
У турготелі «Прикарпаття» (який раніше був гуртожитком) капітальний ремонт не виконувався 20 років. Тут необхідно провести повну реконструкцію номерного фонду, замінити підлоги, обладнання, вікна, ліфт, відремонтувати приміщення ресторану, поновити фасад будівлі та покрівлю.
Подібних заходів потребує і лікувально-оздоровчий комплекс «Карпатські зорі» в Косові.
Яблуницький перевал на Івано-Франківщині — місцевість унікальна за своїми рекреаційними можливостями. І саме тут розташовано лікувально-оздоровчий комплекс «Гірський», але його основні фонди — це дерев’яні щитові корпуси, збудовані у 1961 році і повністю зношені. Зрозуміло, що матеріальна база комплексу потребує повної перебудови.
Лише лікувально-оздоровчий комплекс «Верховина» — єдине серед сезонних господарств, яке в стислі терміни, за наявності коштів, можливо привести у належний порядок.
Загалом по господарствах «Івано-Франківськтуриста» орієнтовні потреби на модернізацію матеріальної бази становлять понад 10 мільйонів гривень.
Питання, як залучити такі кошти, залишається відкритим. Адже за рахунок власних коштів товариство спроможне вкладати в ремонти та реконструкцію щорічно лише 500—600 тисяч гривень. Спостережною радою товариства запропоновано галузевим профспілкам за можливості взяти участь у розбудові туристських об’єктів цього регіону.
Проблематичною є робота низки сезонних господарств, де стан матеріальної бази вкрай слабкий і які працюють 2—3 місяці на рік. Звичайно, про прибутковість тут взагалі не йдеться. Витрата коштів на їх утримання економічно недоцільна.
Стосовно продажу майнових об’єктів Спостережною радою товариства затверджено положення, згідно з яким усі пропозиції щодо відчуження майна формуються на місцях, в обласних підприємствах, філіях. І тільки за наявності економічно обґрунтованого клопотання, позитивного рішення президії облпрофради, рішень правління та Спостережної ради ЗАТ «Укрпрофтур» питання про продаж (відчуження) об’єкта, незалежно від того — малий чи великий, виноситься на розгляд постійної комісії з майнових питань Ради ФП України.
Остаточне рішення щодо відчуження майна приймають загальні збори товариства. Тобто, на будь-якому етапі питання продажу може бути відхилене: правлінням, Спостережною радою, майновою комісією, президією облпрофради або загальними зборами. Реалізація майна здійснюється на конкурсних засадах.
Звичайно, у своїй діяльності «Укрпрофтур» має вирішити ще низку серйозних проблем, зокрема з надання послуг на автотранспортних туристських маршрутах.
Якщо в недалекому минулому (в 1998 році) цей напрям діяльності забезпечував 35 відсотків загального обсягу туристичних послуг, то в 2004 році частка транспортних туристських маршрутів становить лише 12 відсотків.
Придбані у вісімдесяті роки автобуси відпрацювали свій ресурс і списані, а придбання нових стримується через низку причин.
Не створено умови в державі для виробництва сучасних автобусів туристичного класу, не надаються довгострокові кредити для їх придбання.
Крім цього, використання нових автобусів проблематичне через те, що ми працюємо в нерівних умовах з приватником. Він має можливість утримувати конкурентні ціни на автопослуги, оскільки працює на єдиному податку, що значно нижчий від загальної системи оподаткування, за якою сплачують податки наші підприємства.
Проте розв’язання проблем, що залишилися, є, безумовно, питанням часу. Для їх вирішення необхідно на державному рівні забезпечити виконання Закону України «Про туризм», створити правову базу для становлення туризму як високорентабельної галузі економіки та важливого засобу відпочинку і культурного розвитку громадян.
Зокрема, здійснити передбачені законом напрями стимулювання розвитку туризму в Україні, запровадити пільгові умови для дітей та підлітків, створити рівні умови на ринку туристичних послуг для всіх суб’єктів господарювання, інші заходи.
Приділяючи значну увагу забезпеченню високої якості обслуговування, досягненню позитивних результатів господарської діяльності, «Укрпрофтур» проводить цілеспрямовану кадрову політику, спрямовану на підвищення кваліфікації працівників.
Підготовку спеціалістів системи акціонерного товариства «Укрпрофтур», в якому працюють понад чотири тисячі осіб, з 1993 року здійснює Інститут туризму ФП України.
Активно співпрацюючи з Державною туристичною адміністрацією України, її регіональними відділеннями з реалізації Державної програми розвитку туризму в Україні до 2010 року, акціонерне товариство «Укрпрофтур» зберегло цілісну туристичну систему і забезпечує її якісний розвиток.
Досягнення Українського закритого акціонерного товариства по туризму та екскурсіях «Укрпрофтур» високо оцінені Всесвітньою туристичною організацією (ВТО), яка внесла пропозицію до Всесвітньої маркетингової організації про його відзначення.
На основі щорічних соціальних опитувань і глобальних досліджень серед споживачів товарів та послуг на своєму засіданні у березні 2004 року в Мехіко Всесвітня маркетингова організація присудила ЗАТ «Укрпрофтур» нагороду «Всесвітня якість ХХІ століття».


Ігор РОМАНЧУК, заступник голови ФП України, голова Спостережної ради ЗАТ «Укрпрофтур».