У квітні 2006 року минає 20 років відтоді, як сталася аварія на Чорнобильській атомній електростанції — найжахливіша техногенна катастрофа ХХ століття. Однак нині ми ризикуємо за псевдоритуальними заходами загубити інформацію про реальний стан справ на ЧАЕС.
Ми вважаємо за необхідне терміново на засіданні Верховної Ради України розглянути попередній звіт створеної за ініціативи фракції партії «Єдина Україна» Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань перевірки ефективної діяльності органів державного управління щодо вирішення комплексу питань, пов’язаних з виведенням Чорнобильської АЕС із експлуатації, впровадження Плану здійснення заходів на об’єкті «Укриття» та в зоні відчуження в питаннях поводження з радіоактивними відходами. У попередніх матеріалах комісії аргументовано констатується: об’єкт «Укриття», більше відомий як «Саркофаг», сьогодні перебуває у жалюгідному технічному стані й є реальною небезпекою для Європи. Ми стоїмо на межі повторення катастрофи 1986 року, цілком імовірно, зі значно більшими наслідками, апокаліптичні масштаби яких не можна спрогнозувати. Свого часу міжнародна спільнота зуміла оперативно розв’язати проблему спорудження «Саркофага» як тимчасового захисту від шкідливого впливу радіації, але сьогодні навіть природна стихія може зруйнувати спрацьовані захисні конструкції «Укриття» та призвести до непоправного.
Процес стабілізації об’єкта «Укриття» та перетворення ЧАЕС в екологічно чисту систему все ще тупцює на місці, значні кошти з державного бюджету та спонсорської допомоги світового співтовариства використовуються не за призначенням. Через дії окремих державних службовців, керівництва Чорнобильської АЕС і кількох підприємницьких структур упродовж останніх шести років Україна втрачає довіру з боку держав світу, що опікуються наслідками ліквідації екологічної катастрофи. Замість реального капітального ремонту старого саркофага та спорудження нового об’єкта «Укриття-2» група чиновників та близьких до них комерційних структур фактично створила товариство із використання державних коштів у власних цілях. Технологічно спорудження нового саркофага не підготовлено, бракує людей, спроможних працювати в умовах жорсткої радіації, значні кошти невиправдано витрачені на будівництво другорядних об’єктів на території ЧАЕС. Нині фактично заблоковано роботи з капітальному ремонту старого об’єкта «Укриття» і реальні заходи для виведення ЧАЕС із експлуатації.
Не один рік ми спостерігаємо за тим, як у пошуку відповідального господаря Чорнобильської АЕС ламають списи міністерства екології, палива і енергетики, надзвичайних ситуацій, інші державні інстанції. Тим часом відсутня реальна система ефективного управління процесом на ЧАЕС, замість якої діє система колективної безвідповідальності. Така система і призвела до марнотратства сотень мільйонів доларів з мізерним результатом стосовно ЧАЕС і об’єкта «Укриття». Водночас програма реабілітації осіб, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, хронічно не виконується. Величезні державні кошти практично викинуто на вітер, а тим часом програми ефективної медичної та соціальної допомоги постраждалим від аварії на ЧАЕС щорічно недофінансовуються.
Ми переконані, що існування проблеми Чорнобильської АЕС як можливого джерела радіаційної загрози для всього населення України дискредитує Україну в очах її громадян та міжнародного співтовариства.
Саме тому фракція партії «Єдина Україна» наполягає на здійсненні таких кроків:
— перегляд та оптимізація термінів ремонту об’єкта «Укриття» та спорудження нового об’єкта «Укриття-2»;
— здійснення із залученням правоохоронних та інших органів державної влади ретельної перевірки всіх тендерів — з 1999 року на ЧАЕС, виявлення конкретних причин і персоналій постійних надвеликих завищень цін, регулярних зривів графіків робіт та їх низької якості, що здійснювалися фактично одними й тими самими підприємницькими структурами;
— проведення всіх тендерів на здійснення робіт з ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи в прозорих умовах з рівним доступом, а в разі необхідності — з додатковим міжнародним і парламентським контролем ефективності витрачання коштів;
— підвищення стандартів медичної та соціальної допомоги особам, постраждалим від аварії на ЧАЕС, здійснення першочергового фінансування цих витрат.
Свого часу Чорнобильська катастрофа спричинила важкі наслідки не лише для екології, а й для економіки України. Ми наполягаємо на перегляді державної політики щодо «Укриття», щоб раз і назавжди покласти край подібним техногенним катастрофам і в Україні, і в світі.
Фракція «Єдина Україна» докладе всіх зусиль в наданні допомоги для оперативного й ефективного розв’язання цих загальнодержавних проблем.


Богдан ГУБСЬКИЙ,  лідер фракції партії «Єдина Україна».