«Жодного реального документа, який би запобігав контрабанді» не було прийнято упродовж усіх років незалежності. Про це, за повідомленням інформагентств, заявила вчора на прес-конференції у Києві Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко після проведення наради з питань боротьби з контрабандою.

«В Україні, — додала вона, — існувала вертикально інтегрована корупційна схема, коли — починаючи від найвищого керівництва і закінчуючи спеціальними групами на кордоні і на митницях — усі люди жили з хабарів, за рахунок загальної схеми ухиляння від сплати податків на кордоні».
Новий уряд, як наголосила Юлія Володимирівна, володіє усією «чорною» статистикою. За її даними, якщо взяти усі платежі від товарів, що перетинають кордон, за 100 відсотків, то лише 10 відсотків доходили до бюджету, 20 — надавали у вигляді хабарів, а 70 відсотків — «один одному пробачали». Від цього втрати бюджету, за найскромнішими оцінками, становили десятки мільярдів гривень.
Прем’єр підкреслила, що навіть «є ставки за корупцію». За її даними, отримання дозволу санітарно-епідеміологічної станції коштує 10—50 дол. США, фітосанітарний контроль — 20—30 дол. США, ветеринарний контроль — 20—50 дол. США, екологічний контроль — 10—30 дол., радіологічний контроль — 10—20 дол., митний контроль — 50 дол., прикордонний контроль «зеленими дорогами» (в обхід митниць) — 20 дол. за одиницю, загалом на послуги потрібно було витрачати від 140 до 250 доларів.
«Це — оформлення одного документа всіма службами, —зауважила глава уряду. Відтак, виходить, що «при середній вартості розмитнення контейнерів з товарами народного споживання у 50—80 тисяч доларів його розмитнюють за 1—2 тисячу».