Дивні речі відбуваються останнім часом у ВАТ «Вінницький завод тракторних агрегатів» (ВЗТА). Мабуть, тільки голові його правління Олександрові Заброцькому достеменно відомий сенс оборудок з 25 відсотками акцій, що раніше належали ВАТ «Лізингова компанія «Украгромашінвест».
Торік у червні ВЗТА купує цей пакет за ціною 3,5 мільйона гривень. Операцію важко назвати вигідною для покупця — згідно з бюлетенем «Цінні папери України», номінальна вартість акцій була 213 з лишком тисяч гривень, тобто у шістнадцять(!) разів нижча. Отже, акції свого підприємства за ціною 25 копійок кожна завод чомусь викупив по 4,1 гривні. Ну то й що, скажете, можливо, правлінням рухали патріотичні почуття чи тонкий економічний розрахунок. Подальші події показали, що навряд.
Далі цей пакет перепродується фізичним особам за ціною акції... 25 копійок кожна, про що свідчить звітність Першої фондової торговельної системи. Виходить, що з червня по листопад минулого року завод тракторних агрегатів унаслідок «простих» біржових операцій керівництва втратив 3,28 мільйона гривень. Ніби за стихійного лиха.
Що означає тримільйонний актив для цього підприємства? Не розкриваючи комерційної таємниці, а тому не називаючи точних цифр, скажу лишень, що це — дуже потрібна заводу частка обігових коштів. Адже перше півріччя 2004 року вінницькі агрегатники завершили зі збитками. Фінансовий стан підприємства далекий від благополуччя — сума боргів уже на критичній межі. За даними щомісячного додатку до журналу «Рынок СНГ. Автомобили. Тракторы», це підприємство торік втрачало традиційні ринки збуту в країнах СНД, частка продукції заводу становила 29,4 відсотка, а раніше сягала 50 відсотків.
Показово, що дивні оборудки з акціями ВЗТА збіглися у часі із загостренням ситуації в колективі підприємства. У січні цього року працівники ВАТ застрайкували, вимагаючи погашення боргів у заробітних платах. Про це повідомляли інформагентства. Борги повернули якраз напередодні 22 січня, бо саме цього дня мали провести збори акціонерів усупереч забороні Господарського суду області це робити до моменту вирішення тяжби між ними. Однак збори провели, ухваливши спрямувати на виплату дивідендів понад 60 відсотків чистого прибутку, отриманого за підсумками 2003 року. Це більш як один мільйон гривень. Виплата дивідендів здійснюватиметься вперше за історію існування цього ВАТ. Але радіти за підприємство його півторатисячному колективу і рядовим акціонерам заважають принаймні дві обставини. Перша: левову частку дивідендів одержить той, хто перепродував акції без погодження з акціонерами. Друга: враховуючи свій нинішній фінансовий стан, сплатити дивіденди можна, хіба що залучивши додаткові кредитні ресурси.
Мандатна комісія під час реєстрації акціонерів на зборах знехтувала також судовою ухвалою про заборону голові правління та колишньому голові Спостережної ради брати участь у зборах акціонерів. Не посприяла справедливості навіть нотаріально завірена заява про відкликання довіреності О. Заброцького на участь у загальних зборах. А тим часом ішлося про 23 відсотки акцій, які регулювали правочинність кворуму.
Серед акціонерів знайшлося чимало законослухняних — незареєстровано майже 40 відсотків акцій. Проте голова мандатної комісії оголосив на зборах про наявність кворуму (присутність власників аж 75,4 відсотка акцій).
Збори, як і очікувалося, надали дуже широкі повноваження голові правління О. Заброцькому. Зокрема, як повідомляють інформагентства, право приймати рішення щодо фінансових операцій на суму в 500 тис. доларів США (придбання акцій за 3,5 млн. гривень якраз уміщається у ці межі). До Спостережної ради увійшли люди, судячи з усього, також не чужі голові правління.
І тепер ми, акціонери, з числа власників отих, майже 40 відсотків акцій, що не брали участі у голосуванні на заборонених судом зборах 22 січня, запитуємо: може, ми щось пропустили? Наприклад, якесь оголошення про те, що ВАТ «Вінницький завод тракторних агрегатів» є територією, вільною від українського законодавства, а також підприємством, що перебуває в особистій власності О. Заброцького і близьких до нього людей?..
Відповідь шукатимемо в судах України і Держкомісії з цінних паперів.

Коли матеріал готувався до друку, надійшло повідомлення, що суд задовольнив заяву акціонерів ВАТ «Вінницький завод тракторних агрегатів» та заборонив голові правління О. Заброцькому та обраній на зборах Спостережній раді використовувати повноваження, надані їм на цих зборах, до вирішення судом справи.