Минулого тижня, якраз у день оголошення складу нового уряду, об’єктом брутального нападу групи осіб «кримінальної зовнішності» стали... канцелярія патріархії УАПЦ та редакція газети «Наша Віра». Штурм спричинено вочевидь не молитовним екстазом молодиків: як розповідають очевидці, нападники били людей, які перебували у приміщенні, не розбираючи, хто в расі, а хто в піджаку. Постраждав від кулаків і протоієрей Валерій Копійка — настоятель Свято-Дмитрівської церкви, що розташована у цьому ж приміщенні. Редактора «НВ», відомого письменника, лауреата Шевченківської премії, колишнього політв’язня 75-річного Євгена Сверстюка силою викинули з будівлі. Найжахливіше, що керував цією «операцією» не якийсь «бригадир Хвощ», а людина, котра вважає себе... предстоятелем Української автокефальної православної церкви.
«Від часу проголошення себе «митрополитом Київським і всея України» Валерій Кудряков неодноразово заявляв про свої претензії на користування майном патріархії, — наголошується в офіційній заяві архієпископа Харківського і Полтавського УАПЦ владики Ігоря (Ісаченка). — Він зумів домовитися про надання для богослужінь Андріївської церкви, ввів в оману або знайшов методи впливу на окремих посадових осіб і активно використовував образ «настоятеля УАПЦ» для участі в білявиборчих інтригах». (Нагадаю, митрополит Мефодій засвітився також у гучному скандалі з орденом святого Станіслава: саме він благословляв на «кавалерські» діяння «благородних» лицарів і дам).
У тому, що дії Мефодія фактично руйнують церкву, переконаний і редактор «Нашої Віри» Євген Сверстюк. Водночас він вважає, що брутальний напад не є майновим конфліктом: якщо Мефодій претендував на приміщення патріархії та редакції, він мав би вирішувати це питання через суд.
— Патріархія УАПЦ не розглядає цей інцидент як прояв внутрішньоконфесійної боротьби, а розцінює як звичайний злочин, — прокоментував ситуацію оглядачеві «ГУ» народний депутат, отець Юрій Бойко. — Те, що відбувалося, ганебно для духовних осіб, які керували цими діями.
Протилежна сторона конфлікту штурм патріархії пояснює «брудною брехнею та наклепами» опонентів, які «використовували приміщення не за призначенням». Ось їх звідти «по-доброму» і «попросили». Що ж, цілком у «християнському» дусі...
Представники патріархії УАПЦ і Всеукраїнської православної газети «Наша Віра» просять Президента, Прем`єр-міністра і міністра внутрішніх справ посприяти їм у поверненні приміщення та майна патріархії, редакції, а також матеріальних цінностей Українського центру візантиністики та патрології за адресою вул. Трьохсвятительська, 8-а в Києві.