Львівська громада стала свідком своєрідної дуелі двох vіp-персон: народного депутата Олекси Гудими та міського голови Любомира Буняка. Публічний взаємообмін «компроматами» триває...
Cпочатку народний депутат оприлюднив сенсаційну новину: міська влада задіяна в корупційних оборудках, бо родичі посадових осіб є засновниками ТзОВ «Компанія Енергоінвест», створеного на базі комунальної власності. Тож місто, на думку народного депутата, зазнає збитків. Про це, зокрема, йшлося на сторінках «Голосу України». Тоді Олекса Гудима висунув ультиматум: якщо винуватці не повернуть «левову частку» міста, він звернеться до правоохоронних органів. Очевидно обвинувачена сторона не зрозуміла натяку, а тому народний депутат скликав ще одну прес-конференцію й уже відкритим текстом назвав прізвище тещі міського голови, яка фігурує серед співзасновників згаданої фірми.
— Ми вимагаємо негайної відставки Буняка. У разі його відмови УНП у міськраді ініціюватиме питання про недовіру, — заявив народний депутат. Він одразу запропонував заміну: мовляв, до наступних виборів виконувати обов’язки голови може секретар ради Зиновій Сірик. Схоже, що у самого пана Сірика ніхто не питав про його плани
і наміри, бо той одразу оприлюднив у ЗМІ свою позицію:
«Заява п. Гудими є абсолютно безвідповідальною і провокаційною (...). Це політичні ігри з прицілом на вибори мера у 2006 році.»
Міський голова прийшов на свою прес-конференцію у доброму настрої і не без гумору відкрито доповів про всі свої «корупційні гріхи». Так, його теща справді взяла кредит у банку і вклала кошти у згадану компанію. І нікому із львів’ян не заборонено це робити. Мало того, було б добре, за його словами, унезалежнити місто від приватного монополіста «Львівобленерго» і мати автономне енергопостачання. Міський голова відкрив й інші секрети. Дружина має крамницю оптики, а син — невелику будівельну фірму. Їх останніми місяцями посилено перевіряють усі контролюючі органи.
А як же бути з установкою Президента і нової влади на те, що посадові особи та їхні родичі мають бути поза бізнесом? І як врешті бути із вельми скромними соціальними стандартами, а конкретніше — як виживати на скромну зарплатню службовця? У відповідь на запитання кореспондента «Голосу України» Любомир Буняк торкнувся теми, яка поки що сором’язливо замовчується.
— Якщо стоїть питання про те, що родичі до сьомого коліна мають не займатися бізнесом, то нехай це стосується всіх... У мене — четверо дітей. То що ж, їм бомжами тепер стати? Я і члени моєї сім’ї працюємо у правовому полі. Так само й «Енергоінвест». Я — незручний, бо багатьом перекрив шляхи до збагачення, — так Любомир Буняк пояснив надто пильну політичну увагу до своєї персони.
Одне слово, винним себе він не визнає і не збирається іти з посади. А народному депутатові закинув, що той, за його інформацією, зібрав великі гроші на потреби помаранчевої революції і не відзвітував за них. А громада слухає, читає і кепкує: що менше портфелів —то більше компроматів...

Львів.