Нещодавно, лютневого вечора Тарас Шевченко немовби сам завітав до колонної зали імені М. Лисенка Національної філармонії України. Сумовито розповідав про своє нелегке життя-буття, про відвідування древнього Чернігова. І піснями-думами доповнював ті картини, зустрічі з людьми, свої міркування.
Глядачі зворушено й зачаровано слухали кобзаря-лірника, заслуженого артиста України Василя Нечепу з Чернігівщини, а бачили на сцені ніби самого Тараса Григоровича. Так майстерно й оригінально Василь побудував свою нову творчу програму про Великого Кобзаря «Через віки і серця», яка звучала вже в багатьох залах столиці, інших міст України.
Тарас Шевченко для Василя Нечепи — найвища, надихаюча сила. І це він не лише демонструє слухачам, а й передає їм свою любов і відданість до славетного поета, славного сина неньки-України. Нині кобзар опікується спорудженням у Каневі не церкви, а унікального й дивовижного храму на честь національного генія, з цією метою проводить благодійні концерти.
Утім, у творчому доробку Василя Нечепи вже сім подібних моновистав, які він готує разом із співаком і режисером Леонідом Отрюхою. Водночас працюють над наступною програмою «Я до тебе, матусю, у пісні іду». До неї увійдуть пісні, які чув від мами, про любов до неї. Саме від мами в нього велика любов до пісні, сіверської козацької землі.
А ще у Нечепи велике прагнення передати в кожнісіньку школу України касети із записами своїх вистав. Щоб діти слухали і прилучалися до невмирущого кобзарського мистецтва. В ньому, на його переконання, справжній національний дух!
Василь непосидючий. Він постійно в русі, на гастролях. Відкриває сучасникам і світові козацьке мистецтво, безмежно щиру й відкриту душу українців. Його пісенне слово нещодавно пристрасно звучало на майдані Незалежності в Києві.
Для нашої редакції Василь Нечепа постать особлива. Він був лауретом конкурсу, який газета проводила під час творчих звітів майстрів мистецтв і самодіяльних колективів областей, присвячених 10-й річниці незалежності України. Розповідь про нього була чи не першим відкриттям Василя для України.
Отож висунення його на здобуття Національної премії України імені Т. Шевченка є закономірним кроком. Він справжній козак і палкий патріот своєї країни.