День уряду в парламенті не продемонстрував раніше обіцяної небаченої співпраці гілок влади. Утім, на українській політичній кухні нині так спекотно, що на перший млинець не звернули уваги.
Новим міністрам було вочевидь не до дня уряду з питання організації оздоровлення дітей улітку та розвитку «Артека». За словами міністра у справах сім’ї, дітей та молоді Юрія Павленка, який виступав у вівторок у Верховній Раді, «усі розбіглися по своїх норах і працюють не підіймаючи голови».
Уряд прийняв рішення про здачу депутатських мандатів тими, хто пройшов у парламент за партійними списками. Майже всі написали заяви. А 16 мажоритарників, що перейшли на роботу до Кабміну, зроблять це лише після прийняття ВР законопроекту про продовження на два місяці термінів довиборів в одномандатних округах. В іншому разі, на їхню думку, під загрозу поставлено долю політреформи та зміни до держбюджету-2005, який внесуть на розгляд 15 березня.
Дискутували і про партійну приналежність членів Кабміну. Міністр праці та соцполітики В’ячеслав Кириленко вважає, що партійна приналежність членів уряду допоможе виборцям краще орієнтуватися. Із ним незгоден Юрій Луценко. Глава МВС, котрий нещодавно шокував своїх підлеглих, розплатившись за себе в їдальні, уже призупинив членство в Соцпартії і закликав підлеглих забути про політику.
Із парламенту не лише йдуть. Більш як половина членів Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу виступили проти керівництва ним екс-віце-прем’єра Андрія Клюєва, що повернувся до ВР. Йому запропонували подати у відставку. У разі відмови питання винесуть на розгляд парламенту 1 березня.
Не найкращі часи переживають і есдеки. Народний депутат Ігор Шурма заявив, що робляться спроби «знищити фракцію СДПУ(о)» з метою «покласти частину партії до ніг одного з колишніх членів СДПУ(о), який створюватиме нову соціал-демократичну партію». Монолітність партії — одне з питань з’їзду, призначеного на 12 березня в Одесі. СДПУ(о) веде переговори з «Трудовою Україною» та Партією регіонів про створення блоку для участі у виборах-2006.
Цього тижня пролунала ще низка заяв. Президент збирається призначити народного депутата Сергія Соболєва своїм представником у парламенті. Із ВР відкликано державну програму приватизації, щоб внести нову й затвердити її у місячний термін. До 1 квітня буде розроблено проект адмінреформи. Нові чиновники в найближчі 7—10 днів залишать свій бізнес. Почато розробку єдиної системи моніторингу соціально-економічного розвитку регіонів. Україна може вступити до СОТ уже в другій половині року. А до його кінця держсекретар Олександр Зінченко пообіцяв покінчити з хабарами. У боротьбу з ними активно включилися чиновники. Переважно з допомогою кадрових чисток. Екс-міністр охорони здоров’я Андрій Підаєв побажав, щоб «усі оперативні перетворення відбувалися під наркозом». На що новий міністр Микола Поліщук пообіцяв, що «боляче не буде».