Ігор Лубченко закликав «керівників усіх структур новопосталої влади не робити заяв, які можуть деморалізувати колективи ЗМІ, посіяти в їхніх працівників, а також передплатників і читачів зневіру в майбутньому цих видань.
Я не можу погодитися з тим, що газети та журнали міністерств і відомств хвалять свою галузь.
Скажімо, газета «Культура і життя» не галузь хвалить, пише про її проблеми, знайомить читацький загал з історією і сьогоденням мистецтва, культури, зосереджується на питаннях діяльності клубів, бібліотек, художніх секцій.
Так само чинив і журнал «Українська культура», по суті знищений чиновниками адміністрації попереднього президента.
А як позбавити українське вчительство педагогічних газет і журналів? Хто буде допомагати йому методичними порадами, розповідями про передовий досвід?»
Без державної підтримки, — йдеться у заяві, — ці та аналогічні видання не виживуть, бо вони не можуть поставити передплатну ціну, як, до речі, не ставлять її й інші видання. Але в інших виданнях є реклама, якої позбавлені галузеві газети і журнали.
— Національна спілка журналістів України давно говорить про необхідність роздержавлення ЗМІ. Але це не можна робити помахом руки голови ОДА чи держсекретаря. Треба передусім створити економічні умови для цього — передати редакціям приміщення, побудовані за кошти, які зароблялися десятиліттями колективами, майно, зберегти за журналістами соціальні гарантії, — переконаний голова Національної спілки журналістів України.
Він нагадав: «Коли тираж газети комуністів Франції «Юманіте» впав до 3 тисяч, уряд цієї країни, щоб не допустити зникнення цього сегмента інформаційного простору, ввів податок на багатотиражні видання і одержані кошти спрямував на підтримку «Юманіте». То у Франції. А у нас?»
— Давайте спокійно, зважено обговорювати цю проблему, — закликає Ігор Лубченко.