заявив новий Міністр праці і соціальної політики України В’ячеслав Кириленко. Що не кажи, а соціальна сфера, мабуть, найвідповідальніша і найпублічніша в обов’язковому списку добрих справ уряду. Адже саме за рівнем життя населення судять про дієвість влади. Від попередників новому Кабінету Міністрів дісталася пенсійна «свиня». На жаль, не у вигляді скарбнички. Бо Пенсійний фонд не в змозі сповна профінансувати підвищені у вересні минулого року пенсії. Потрібні додаткові кошти із бюджету.

Однак Кириленко заявив, що планку пенсійних розрахунків уряд Тимошенко триматиме на рівні. І у вітчизняного пенсіонера не заберуть жодної копійки. Боргів і затримок у виплатах також не допустять. А головне — розпочнуть боротьбу із «зрівнялівкою» у нарахуванні пенсій. По суті, уряд Віктора Януковича звів нанівець саму ідею соціальної справедливості стосовно громадян похилого віку, які перебувають на заслуженому відпочинку. За словами соціального міністра, найближчим часом почнеться диференціація пенсій — кожному дістанеться за трудовим внеском. Але при цьому розмір виплат не «урізатимуть». Пенсії будуть тільки зростати.
Міністерство праці і соціальної політики відтепер почне працювати по-новому. Серед його головних пріоритетів глава відомства назвав євроінтеграцію. І пояснив, що намагатиметься запровадити в Україні європейські соціальні стандарти. Для цього незабаром на ратифікацію парламенту буде представлено шість із дев’яти пунктів Європейської соціальної хартії, що стосуються оплати праці, безробіття тощо.
Хочеться вірити, що лейтмотив цих заяв не популістський. Очевидно В’ячеслав Кириленко, філософ за освітою, добре знайомий із законом збереження енергії — ніщо з нічого не буває. Тому він виступає за тісне співробітництво з Мінфіном і Мінекономіки, розуміючи, що від стану економіки залежить благополуччя громадян.
А поки що першим кроком нового уряду назустріч людям стане підвищена премія жінці при народженні дитини. Для цього треба вишукати 3 млрд. грн. За словами Кириленка, цю суму обов’язково знайдуть і врахують під час коригування бюджету на нинішній рік. Не відкладатимуть у довгу шухляду і реформу оплати праці. Соціальний міністр запевнив, що вже через кілька місяців буде збільшено мінімальну заробітну плату. Поки що вона на 70 гривень менша від мінімальної пенсії.