Народну Аграрну партію України перейменовано на Народну партію. Таку пропозицію Голови Верховної Ради, голови партії Володимира Литвина підтримав VІІ позачерговий з’їзд НАПУ.
Виступаючи на зібранні, глава парламенту пояснив свою ініціативу: «Наша любов до землі, тяжіння до селян звужують можливості партії, роблять для неї затісною вибрану з самого початку одежину». Її, цю одежину, переконаний Володимир Литвин, слід перекроювати, до того ж на виріст. Залучення нових політичних сил та течій, розширення соціальної бази — усе це нарощуватиме політичний вплив партії для розв’язання нагальних проблем, насамперед села, вважає він.
І хоча президентські вибори дали Україні нового главу держави, однак у країні ще тривають нестандартні настрої.
Віра і невпевненість, побоювання і вичікування, схильність до компромісів і непримиримість — усе це в сукупності акумулює попит на політичну силу, здатну запропонувати і провадити зважену серединну лінію поведінки, в основі якої консолідація нації, наголосив Володимир Литвин. Тому, за словами Голови ВР, треба, по-перше, замислитися над місцем партії у системі політичних координат, по-друге, думати про перспективу партії.
Нині ми є свідками політичного структурування влади, і це нормально, вважає глава парламенту. Тому, на його переконання, з урахуванням усіх реалій і треба вибудовувати позицію та лінію партії. «Наша партія не брала участі у формуванні нового уряду, і не треба робити з цього трагедію», — зазначив В. Литвин і додав, що це треба обернути в перевагу. І тоді у політичної структури з’явиться можливість наполегливо обстоювати свою позицію.
Голова ВР вважає за потрібне підтримувати й вести постійний діалог з новою владою. Співпрацю, на його переконання, треба будувати на основі зустрічних пропозицій, а діалог — на основі конструктивізму. А перевіркою на життєздатність партії будуть парламентські вибори 2006 року.
«Ми дещо запізнилися з підготовкою до них і маємо надолужувати втрачене, а відтак мобілізуватися і чітко визначитися, якою партія має бути і яку роль відіграватиме у політичній системі України», — наголосив Володимир Литвин. Він повідомив, що Михайла Гладія, який написав заяву про вихід із фракції аграрників, звільнено з посади першого заступника голови Народної партії (колишньої НАПУ). А ось відставка новопризначеного голови Хмельницької облдержадміністрації Віталія Олуйка, на переконання Голови ВР, — то «непорозуміння». Однак робити з цього трагедію не треба. Хоча так, за словами Володимира Литвина, в цивілізованих країнах не чинять.
Водночас народний депутат Сергій Шевчук повідомив, що склад Народної партії поповнили 59 колишніх членів Демократичної платформи НДП.
Першим заступником голови партії на з’їзді було обрано Ігоря Єремеєва, а заступниками стали Катерина Ващук, Катерина Фоменко, Василь Шпак, Олег Зарубінський і Валерій Мартиновський.
Делегати з’їзду внесли зміни у реєстраційні документи та схвалили звернення Народної партії «Маніфест національного єднання», в якому, зокрема, йдеться, що «перед Україною постали масштабні і складні завдання» — модернізація економіки, істотне підвищення рівня життя наших громадян, реформування політичної системи, прискорення інтеграції до європейських і світових економічних, безпекових і гуманітарних структур».
Політвиконкому Народної партії доручено розробити зразки партійного квитка та символіки партії і внести їх до 10 березня 2005 року на розгляд і затвердження політрадою. З’їзд доручив політраді і політвиконкому розробити проект національної доктрини розвитку сільського господарства України та внести його на розгляд наступного партійного з’їзду.