«Ми запропонуємо модель, за якої український бізнес стане конкурентоспроможним», — пообіцяв Президент України Віктор Ющенко під час наради із активом Донецької області. «Той, хто платить регулярно податки і має чесні стосунки, — я хочу, щоб він не знав, хто такий фінінспектор», — сказав Президент. Він покритикував обласну владу за низькі темпи розвитку малого й середнього бізнесу: щоб зареєструвати свою справу, потрібно 15 місяців і 62 довідки. «Ми поставимо перед урядом умови: перейти до організації малого бізнесу за принципом «єдиного вікна», — зазначив глава держави.

Робота місцевої влади оцінюватиметься за кількістю створених робочих місць, рівнем безробіття та обсягом інвестицій. Віктор Ющенко заявив, що «інвестори бояться Донецька», причиною чого є монополізм і клановість регіональної економіки. Президент пообіцяв, що уряд вивчить результати приватизації 150—200 великих підприємств на предмет дотримання інвестиційних зобов’язань. У разі невиконання таких зобов’язань підприємство належить «повернути, згідно із законом, до державної власності і на новому тендері продати». Президент не виключив варіанта залишення об’єкта у державній власності із подальшим отриманням дивідендів і припустив, що такий варіант може очікувати на «Укртелеком» та «Криворіжсталь».
На прес-конференції Віктор Ющенко заперечив наміри масово закривати шахти.
— Наш курс — відкрити перспективи для тих шахт, які можуть заробляти і жити комерційно самостійно. Буде політика відкритих дверей для інвесторів, передусім національних. Дайте волю, можливості конкуренції — і 50 відсотків шахт можуть сьогодні працювати. Інший сектор — ті, кому на три-чотири роки потрібна спеціальна державна підтримка. І третя група — шахти, яким ні бюджет, ні ринок уже не допоможе. Гроші, які вкладаються зараз у таку шахту, треба віддати людям. Створити робочі місця для одних, для інших — вирішити їх долю через пенсійне законодавство.
Новопризначений голова Донецької обласної держадміністрації Вадим Чупрун назвав головною проблемою регіону відсутність довіри між владою, бізнесом і людьми. «Ефективність і прозорість влади —одна з тез, із якими я прийшов до вас», — сказав голова області. Він попросив підтримки у активу області та Президента у виконанні намічених планів і висловив сподівання, що незабаром Донеччина стане не об’єктом критики, а прикладом для інших.