Футбол. Чемпіонат світу-2006. Відбірковий раунд. 9 лютого. Група 1. Македонія—Андорра. 0:0. Група 7. Іспанія—Сан-Марино. 5:0.
Група 2. Греція—Данія. 2:1 (Загоракіс, 25, Басінас, 32 — Роммендаль, 45).
Албанія—Україна. 0:2. Голи: Русол, 40, Гусін, 59.
Албанія: Стракоша, Даллку, Чипі (Османі, 56), Кана, Ракші, Лала, Скела, Дуро, Аліай, Таре (Богдані, 65), Буші (Муртай, 76). Тренер — Ганс-Петер Брігель.
Україна: Шовковський, Несмачний, Тимощук, Єзерський, Русол, Шевченко, Шелаєв, Гусєв, Воронін (Рикун, 82), Ротань (Воробей, 67), Гусін. Тренер — Олег Блохін.
Попереджено: Русола, 12, Шелаєва, 35, Вороніна, 56, Вороб’я, 83.
Арбітр — Стівен Беннетт (Англія).
Тирана. Стадіон «Кемаль Стафа». 20 000 глядачів.
Що не кажіть, було трохи тривожно. І не так боялися ми самого суперника, як атмосфери на стадіоні. Справді, трибуни активно підтримували своїх. Та головні дійові особи — все-таки футболісти. Албанці (за перемогу їм пообіцяли мільйон євро!), як і очікувалося, були налаштовані агресивно, грали несамовито. Але, наражаючись на щільну українську оборону, втрачали темп. Тому особливих загроз воротам гостей не створювали. Така собі метушня та й годі.
У першому таймі запам’ятався хіба що один момент — коли Скела вийшов на ударну позицію і за мить міг вразити ціль. Але Тимощук, чи не найактивніший і найкорисніший в нашій команді, встиг вибити м’яча.
Зрозуміло, що збірна України, маючи у своєму складі велику потугу в атаці (Шевченко, Воронін), від контратак не відмовлялася. Одна з них завершилася кутовим, який чітко виконав Воронін. А Русол спершу зупинив м’яча і, не опускаючи його долі, другим ударом сильно пробив під поперечку — 1:0! Ми попереду.
Одразу після перерви, як і очікувалося, господарі стрімголов кинулися відігруватися. Проте їхній тиск мети не досяг. А наші провели «каральну» операцію, яку завершив досвідчений Гусін (проштовхнув м’яч низом метрів із двох). Сталося все це після вдало виконаного Шевченком штрафного майже з кута штрафного майданчика.
Добре відомо, що більше щастить сильнішим. Тому албанським футболістам не вдалося скористатися кількома гострими моментами. А на першій компенсованій хвилині м’яч після удару Скели влучив у поперечку.
Отже, стратегія українського тренерського штабу на чолі з Олегом Блохіним виявилася переможною. Наша збірна зробила ще один дуже важливий крок на шляху до фінального турніру чемпіонату світу.
Після матчу Олег Блохін сказав:
— Так, напередодні матчу я стверджував, що збірна Албанії має певну перевагу, бо її гравці набули вже добрих ігрових кондицій. У нас таку практику мають лише Воронін і Шевченко. Коли обоє зазнали травм напередодні матчу, ми мали серйозні проблеми. Додамо сюди ще травмованого раніше Федорова. Хочу подякувати команді за те, що вона за таких складних обставин змогла здобути перемогу. Нині ми ще не можемо грати в однаковому темпі впродовж 90 хвилин. Тому діяли від оборони, сподіваючись на контратаки. У першому таймі голевих моментів ми не створили. І нам дуже пощастило, що скористалися стандартним положенням і повели в рахунку.
Після перерви всі чекали: хто заб’є першим. З 80-ї хвилини нам було дуже складно, бо наші хлопці втомилися і вже не встигали накривати футболістів суперника. Як наслідок, глибоко сіли в штрафний. Це дало змогу албанцям створити чимало гострих моментів. Та сьогодні удача була на нашому боці. Хоча ми впевнено й посідаємо перше місце у групі, це ще нічого не значить, попереду — половина дистанції.
...Збірна України, яка виграла три матчі поспіль із загальним рахунком 7:0 (!), наступний поєдинок проведе вдома 30 березня. Вона прийматиме данців.
 


***


Товариські матчі збірних. Уельс—Угорщина. 2:0. Франція—Швеція . 1:1. Італія—Росія. 2:0. Північна Ірландія—Канада. 0:1. Англія—Нідерланди. 0:0. Німеччина—Аргентина. 2:2. Ірландія—Португалія. 1:0. Польща—Білорусь. 1:3. Єгипет—Бельгія. 4:0. ПАР—Австралія. 1:1. Мальта—Норвегія. 0:3. Ізраїль—Хорватія. 3:3. Австрія—Латвія. 1:1. Кіпр—Фінляндія. 1:2. Грузія—Литва. 1:0. Словенія—Чехія. 0:3. Азербайджан—Молдова. 0:0. ОАЕ—Швейцарія. 1:2. Румунія—Словаччина. 2:2. Болгарія—Сербія і Чорногорія. 0:0.
Іспанія. Кубок «Марбельї 2005». Донецький «Шахтар» після нічиєї з московським «Спартаком» (1:1) і перемогою над тбіліським «Динамо» (3:1) мав шанс виграти турнір. Але у вирішальному поєдинку поступився «Зеніту» (Санкт-Петербург). 3:4. Голи: Вьєштіка, 9 (у власні ворота), Гартріг, 16, 48, 81, Жадсон, 30, 68, Бистров, 32. «Шахтар»: Лаштувка (Шутков, 46), Кулаков, Беркеуан, Левандовський, Флоря, Бенітес, Батіста (Іван, 46), Матузалем, Жадсон, Брандау, Агахова.
Грузини виграли у «Спартака» — 2:1. Отже, «Зеніт» став першим — 7 очок, «Шахтар» — 4, «Динамо» Тб — 3, «Спартак» — 2.