Чернівецький район на Вінниччині став другим у державі, де здійснено одночасну заміну всіх старих АТС на сучасні цифрові телефонні станції.
Віктор ЯБЛОНСЬКИЙ, директор Вінницької філії ВАТ «Укртелеком»:
— Усі роботи (чого варта лише заміна повітряних телефонних ліній на підземні!) вдалося виконати протягом шести місяців. За цей час замінено 11 крокових станцій і введено в експлуатацію три нові АТС. У райцентрі стала до ладу центральна АТС «Дніпро», у селах — станції типу «Сура». Усе виготовлено на Дніпропетровському машинобудівному заводі.
Крім машинобудівників, нашими партнерами були фахівці ще одного дніпропетровського підприємства — НВП «Монтекс». Чималий обсяг робіт виконали представники підприємств «Сковод» з Хмельницького та «Діапазон» з Вінниці. Проект із заміни станцій обійшовся в сім мільйонів гривень. Вартість здешевили майже на третину завдяки тому, що левову частку робіт телекомівці виконували власними силами.
Володимир ЛИСОГОР, директор департаменту стратегічного розвитку ВАТ «Укртелеком»:
— Метод одночасного покриття цифровим «шатром» окремо взятого району, на мою думку, виправданий не лише тим, що абоненти отримують новий вид зв’язку з додатковими послугами; зокрема, у згаданому Чернівецькому районі їх налічується більше двадцяти. Кошти не розпорошуються на різні об’єкти. Прискорюється ведення робіт. Великі плюси має також співпраця телекомівців з виробниками вітчизняного обладнання. Вітчизняні АТС і по кишені, і не поступаються якістю зарубіжним.
Валентин ЛАДЯКОВ, заступник директора Дніпропетровського машинобудівного заводу:
— Рік тому у Вінниці введено АТС-51, виготовлену на нашому підприємстві. Її абонентами вже стало більше восьми тисяч мешканців одного з мікрорайонів обласного центру. Переконавшись у надійності нашого обладнання, вінничани придбали ще 14 станцій, з них 13 — для телефонізації згаданого Чернівецького району. Наша співпраця з вінничанами може стати гарним прикладом для зв’язківців з інших регіонів.

Вінницька область.