Про це заявив глава українського парламенту Володимир Литвин у Празі під час переговорів делегацій Верховної Ради та Палати депутатів парламенту Чеської Республіки. (Переговори відбулися під головуванням Голови ВР України Володимира Литвина та Голови Палати депутатів Любоміра Заоралека).
Як повідомили у прес-службі ВР України, Володимир Литвин та Любомір Заоралек поінформували один одного про політико-економічну ситуацію в Україні та Чехії, а також про політичну структуру і законотворчу роботу парламентів.
Л. Заоралек заявив: у Чехії розцінюють візит української парламентської делегації як можливість розпочати «більш інтенсивний діалог на всіх рівнях».
В. Литвин вважає, що Європа має бути стабільною і процвітаючою. А Україна, за його словами, багато зробила для того, щоб зайняти належне місце в Європі. «Ми хочемо бачити реальні кроки з боку Європейського союзу, щоб ми працювали у правильному напрямку», — сказав В. Литвин.
Водночас, зазначив він, Україна сама має зробити зустрічні кроки зі встановлення європейських стандартів життя: «Необхідно побудувати Європу в себе вдома». За словами глави українського парламенту, нова влада в Україні «отримала кредит довіри людей, який треба постійно виправдовувати». А для цього представникам влади потрібно працювати, інакше є ризик «відстати назавжди». До того ж Голова ВР висловив упевненість, що євроінтеграційний курс України буде реалізований. У свою чергу, Л. Заоралек заявив про готовність обмінятися з Україною досвідом євроінтеграції Чеської Республіки.
В. Литвин запросив
Л. Заоралека відвідати Україну з офіційним візитом.
Євроінтеграційні перспективи України та міждержавну співпрацю на всіх рівнях Володимир Литвин обговорив і з Президентом Чеської Республіки Вацлавом Клаусом, який підтримав європейський вибір нашої країни. Йшлося і про спрощення візового режиму (а саме — запровадження безвізового режиму для чеських громадян, які відвідують Україну, і безоплатних віз до Чехії для українців, які видаватимуть за спрощеною процедурою) та шляхи подолання нелегальної міграції. Сторони погодилися з необхідністю розв’язання цієї проблеми на законодавчому рівні.
Відзначалася важливість парламентської складової для активізації взаємин у політичній сфері та можливості подальшого розвитку економічної співпраці.
«Ми готові до практичних кроків для прискорення цих процесів, створення умов відповідності європейським стандартам рівня життя в Україні», — додав Володимир Литвин.