Алуштинська альпіністка 64-річна Ельвіра Насонова у складі міжнародної експедиції з одинадцяти спортсменів збирається підкорити Еверест.
Геолог за освітою, Ельвіра Тимофіївна — неодноразовий призер всесоюзних змагань і чемпіон України. Вона єдина жінка у світі, котру тричі удостоєно звання «Сніговий барс». Не раз блискуче виконувала норму майстра спорту з альпінізму. Тож їй дозволяли брати участь у чемпіонатах, де змагалися лише чоловіки.
Пані Насонова працювала інструктором скелелазіння в алуштинському контрольно-рятувальному загоні, упродовж багатьох років очолювала його. Врятувала у горах кілька десятків підкорювачів скель. Не раз бувала в Гімалаях. І от тепер хоче дістатися вершини найвищої гори планети.
У всьому світі відомі всього 600 людей, котрі змогли піднятися на висоту 8848 метрів. Кожний шостий спортсмен, який прагне підкорити найвищу вершину Землі, гине.
До сходження саме на Еверест Ельвіра Насонова готується давно. Найвдаліша спроба підкорити цю висоту відбулася сім років тому. Тоді Насонова перевіряла свою витривалість після травми. Не дійшла ста метрів до восьмикілометрової позначки. Змушена була припинити сходження через нестачу кисню. Тепер альпіністка з величезним досвідом переконана, що в неї достатньо сил і віри для здійснення заповітної мрії.
Альпінізмом пані Ельвіра захопилася, коли їй не було ще й дев’ятнадцяти років. У її активі 17 сходжень на вершини понад сім тисяч метрів. Залишилося зовсім мало... підкорити Еверест.
А для цього, до речі, потрібні чималі гроші. Класичний шлях, з боку Непалу південним схилом, потребує 30 тисяч доларів. Наполовину дешевший, але значно складніший підйом — з боку Тибету. Ентузіастка готова до будь-якого варіанта.
Двомісячну експедицію на Еверест Ельвіра Насонова планує почати наприкінці березня з ще одним відомим кримським альпіністом Ігорем Похваліним. У складі групи також відомі «барси» з Росії, Італії та Німеччини. Багато часу піде на акліматизацію. А саме сходження під прапорами України та АР Крим триватиме тиждень.
Якщо спроба буде вдалою, Ельвіра Насонова стане найстаршою жінкою світу, котра підкорила Еверест. Її ім’я впишуть у Книгу рекордів Гіннесса. Своє сходження спортсменка присвятить 60-річчю Перемоги.

Крим.