Уже доcить таки призабуте явище минулого — черги — вдається відродити сьогодні херсонському журналісту Геннадію Ячменьову. Бажаючи нашвидкуруч перекусити, херсонці шикуються біля вікна з апетитним написом «Пончики».
З маком, медом, джемом, варенням, посипані цукровою пудрою, пухкі борошняні вироби так і зваблюють перехожих смачним ароматом. А їхній «хрещений батько», член Спілки журналістів та Спілки фотохудожників України Геннадій Ячменьов переконаний, що ці вироби потребують не менших професійних здібностей, ніж робота фотожурналіста. Коли професія власного фотокореспондента найбільшого агентства ТАРС —РАТАУ не мала практично попиту, опинилася за бортом перебудови, Ячменьов, як і безліч його університетських колег, змушений був вирішувати сакраментальне питання: що робити? Спроби зайнятися бізнесом, як усі, приносили розчарування, а з ними й нові проблеми.
— Та невдачі лише гартували впертість і наполегливість, і ми вкотре сідали за «круглий» сімейний стіл і шукали, шукали, — пригадує минуле дружина Надія. — Найперше, що спадало на думку, це відомий і, здавалося б, найлегший шлях: купи-продай. Але на той час на ньому було вже тісно. Обговорювали й перспективи заняття туризмом — он яка приваблива в цьому відношенні Таврійська земля! Край роздумам Геннадій поклав переконливо: харчі! В усі віки, усіх людей схожими робить одне: усі хочуть їсти.
...Тепер уже позаду клопоти з організацією виробництва. Підприємство родини Ячменьових, де на рівних батькам допомагає й син-старшокласник Савелій, створило десять робочих місць. Набиратися досвіду Надія їздила аж у далеку Америку — таку можливість надало Посольство США в Україні підприємцям-початківцям, котрі змогли довести перспективність і економічну серйозність свого бізнесу.
— За шість тижнів вдалося познайомитися з роботою кількох невеличких кондитерських, скрізь вони роблять пончики по-своєму, відрізняється технологія, але коли я смажила й пропонувала свій пончик, американські кондитери пальчики облизували, — розповідає Надія. — У них смачно, але на наш не схожий.
Нині підприємство Ячменьова виходить на новий щабель. Планують відкрити кафе, куди смакувати пончиками приходитимуть батьки з дітьми. В асортименті будуть фірмові фруктові напої, а згодом і розваги для дітей. Тобто створюють затишне вогнище для родинного дозвілля.
При цьому член правління обласної організації Спілки журналістів не відходить і від політичної ситуації — усі дні помаранчевої революції Ячменьови були активними учасниками подій на центральному майдані Херсона, а помаранчеві стрічки й нині прикрашають виробничі приміщення.
А як же фотографія?
— Вона тепер більше для душі, годує не хлібом, а споминами, — гортаючи альбом з численними газетними вирізками, каже Геннадій Ячменьов, чиї знімки йшли колись не лише на союзні, а й на зарубіжні редакції. — Для неї час — ще попереду...

Херсон.