Лаконічний і завжди вичерпний Сергій Терьохін у ранзі Міністра економіки та з питань євроінтеграції влаштував журналістам грунтовний моніторинг діяльності свого відомства у часі і просторі.

Короткі коментарі та відповіді на запитання журналістів видавалися чіткими акцентами вже озвучених перспективних планів Кабінету Міністрів. На його думку, поточний фіскальний дефіцит у річному вимірі на сьогодні сягає 32 мільярдів гривень — досі лунали менші цифри. Дефіцит Пенсійного фонду — 16 мільярдів гривень. Його прогнози песимістичні (чотири дні не міг второпати, що робило досі це відомство і як могли заблукати 9 мільярдів гривень між двома міністерствами), зате чітко акцентовано: за підсумками року економіка зросте на 9 відсотків, інфляція — на 10—11. За умови, звісно, що Верховна Рада підтримає запропоновану урядом корекцію держбюджету-2005. Якби Кабінет Міністрів одержав у спадок економіку без останнього кварталу минулого року, шкодує раптом, він міг би спрогнозувати й точніше (маємо, однак, те, чого вже не маємо). Своє міністерство Сергій Терьохін вирішив скоротити на третину, бо серед 1140 службовців, каже, важко знайти потрібного. Йому не треба одинадцять заступників, достатньо чотирьох. Але управлінські функції і рівень компетенції структурних підрозділів буде підпорядковано контролю за життєдіяльністю економіки. Скажімо, за цінову політику відповідатиме одне управління, а не кілька відомств, як було. Він підтверджує намір знайти ресурс для покриття дефіциту бюджету завдяки ефективнішому використанню державної власності, управлінню активами національних холдингів, розумній фіскальній політиці, позбавленій тиску на бізнес. Але підкреслює, що умови гри будуть жорсткі. Скажімо, власник або менеджер, який піднімає ціну на сировину на копійку, має знати, що його фіскальні зобов’язання автоматично зростають на дві копійки.
Уряд також планує ліквідувати вільні економічні зони та зони пріоритетного розвитку — митні, податкові, інвестиційні преференції лише теоретично сприяють інноваційному оновленню виробничого потенціалу, а на практиці прикривають тіньові схеми розподілу прибутків. А ще уряд різко підвищить рентну плату за використання природних ресурсів і корисних копалин — держава матиме державне.
Уже цього року Кабінет Міністрів розпочне наступ, за словами Сергія Терьохіна, на своєрідну «фору» виробникам марочних тютюнових виробів, підвищивши адвалорну частину акцизних зборів. Держава запропонує бізнесу рівні, взаємовигідні умови гри, податки будуть менші, але платитимуть їх усі.
Реформи, які нам потрібні були ще вчора, вже привітали міжнародні фінансові організації. Кабінет Міністрів, за словами Сергія Терьохіна, вже розпочав перемовини зі Світовим банком про надання Україні у найближчі три роки близько 5 мільярдів доларів у рамках Програми системної позики. Симптоматично, бо йдеться, зокрема, і про відновлення фінансування, яке було перерване через відсутність реальних структурних реформ в енергетичному секторі, інакше кажучи, про відновлення довіри. Правду кажуть, для того, щоб її мати, інколи треба поміняти уряд.