Минуло 40 років, відколи в Україні організували промислове птахівництво

Річниці присвятили навіть урочисте засідання. Промовисте свідчення того, що ювілей відсвяткувала одна з найуспішніших підгалузей агровиробництва, — незалежність споживачів: ми позбулися домінування на нашому ринку горезвісних стегенець та контрабандного ввезення яєць і м’яса птиці. Слави прибуткової в загальнодержавному масштабі куряча справа зажила завдяки інвестиціям, ефективному менеджменту та впровадженню у виробництво досягнень науки і передового досвіду.

Тому під час урочистостей цифри статистики в. о. першого заступника міністра агрополітики Юрій Лузан урочисто й оголосив. У 2004 році всіма категоріями господарств вироблено 11,9 мільярда яєць. Якщо порівнювати з 2000-м, приріст становить 35 відсотків. Поголів’я птиці в усіх категоріях господарств на початок 2005 року зросло до 154 мільйонів, у тому числі в сільгосппідприємствах до 50 мільйонів, що значно більше, ніж за аналогічний період минулого року.
Є ще один чинник стрімкого зростання — законодавчий. Торік, за словами доповідача, Верховною Радою було прийнято важливі для птахівництва документи «Про державну підтримку сільського господарства України», «Про загальнодержавну програму селекції у тваринництві на період 2005—2010 років». Законодавчо врегульовано особливості сплати ПДВ та фіксованого сільськогосподарського податку в 2005 році.
Тому цілком реальними вбачаються цифри-наміри, затверджені Мінагрополітики та Українською академією аграрних наук у цільовій програмі «Птахівництво». За планами, у 2010 році виробництво яєць у всіх категоріях господарств збільшиться до 13,5 мільярда. Чисельність птиці всіх видів — до 183 мільйонів голів.
Відрадно, що ціни на основну продукцію птахівництва (м’ясо бройлера і яйце куряче), за прогнозами асоціації «Союз птахівників України», нинішнього року залишаться на рівні торішніх.