Щойно Центрвиборчком оголосив про перемогу Віктора Ющенка на президентських виборах — адміністративно-партійно-господарський актив області загув, наче розтривожений вулик.

За помахом помаранчевої палички


Перші «рої» почали вилітати з черкаської міської та обласної організацій Партії регіонів та СДПУ(о). Навіть ті, хто недавно отримав квиток соціал-демократа об’єднаного з рук обласного ватажка, тепер уже екс-голови облдержадміністрації Вадима Льошенка, вирішили негайно розпрощатися з ідеями СДПУ(о). Бо, як написав у «прощальній» заяві один з місцевих діячів, він припиняє своє членство через те, що в партії Медведчука неможлива дискусія. Вона, нарікав учорашній переконаний соціал-демократ і палкий прихильник Віктора Януковича, повністю перейшла до авторитарного стилю керівництва. Тож, мовляв, який тепер резон залишатися в організації з «обмеженими» можливостями?!
Найвиразніше «кольорову» картину партійного міграційного процесу продемонструвала обласна рада. На черговій сесії, котра розглядала бюджет області на 2005 рік, голова облради Геннадій Капралов оголосив про кардинальну зміну складів депутатських об’єднань. Після 26 грудня минулого року найпривабливішою для багатьох депутатів стала група «Наша Україна». До неї, покинувши свої «рідні» угруповання, влилося більш як 26 осіб. До новоствореної фракції «Черкащина», котра об’єднала переважно керівників-господарників на чолі з колишнім головою облдержадміністрації Володимиром Лук’янцем, — 14. Натомість у депутатських групах СДПУ(о) та народних аграрників залишилося по троє осіб. Треба сказати, що до нинішнього січня «нашоукраїнців» в облраді на чолі з непримиренною черкаською опозиціонеркою Любов’ю Майбородою налікувалося всього п’ять «штиків». Малочисельна, але бойова група «ющенківців» протягом двох років не давала спокою дрімотному обласному партгоспактиву, котрий називав себе обласною радою.
Після поповнення «нашоукраїнської» п’ятірки майже трьома десятками депутатів, група перетворилася на найчисельнішу фракцію. Очолив її екс-керівник регіонального виборчого штабу Віктора Ющенка, начальник обласного управління Нацбанку України Олександр Черевко.


Чекати рік чи «розвести» у часі?


На пертурбації в обласному «парламенті» неоднозначно прореагували місцеві засоби масової інформації та громадськість. Найрадикальніші назвали перехід «колишніх» під помаранчеві знамена «примітивним перефарбуванням» та «втечею щурів». Менш принципові — «трансформацією» депутатських сил. Сам лідер «Нашої України» в обласній раді Олександр Черевко, котрий тепер уже голова облдержадміністрації, спокійно прокоментував політичні «дрейфування» і «міграції».
— На часі прихід на всіх рівнях виконавчої влади з новим обличчям і програмою дій, — переконливо аргументував Олександр Володимирович. — Однак хоче нова влада того чи ні, але їй ще цілий рік співпрацювати зі «старими» органами місцевого самоврядування. Фракція «Наша Україна» в обласній раді стала реальною впливовою силою. Вона жорстко відстоюватиме власні засади, спрямовані на реалізацію програми Президента Віктора Ющенка, на якнайшвидше істотне покращання добробуту людей.
Далі лідер «нашоукраїнців» зазначив, що членство у фракції — не індульгенція від відповідальності за будь-які «гріхи». Тим паче не «дах», під яким можна сховатися від покарання. «Я вірю, — акцентував Олександр Черевко, — у конструктивні наміри моїх колег по обласній раді. Ми разом подолаємо психологію підозрілості, закритості й утвердимо атмосферу відкритості і демократизму».
А ось яка точка зору про «броунівський» рух у місцевому «парламенті» у доктора історичних наук професора Черкаського держуніверситету імені Богдана Хмельницького Віталія Масненка.
— Переструктуризація політичних сил в обласній раді — закономірне і позитивне явище, — переконаний політолог. — Обнадійливим є й те, що «Нашу Україну» очолив Олександр Черевко. Як керівник регіонального штабу Віктора Ющенка він показав себе на виснажливих президентських перегонах досвідченим стратегом і тактиком, вмілим організатором. Тому його керівництво найбільшою депутатською фракцією, вважаю, буде не менш продуктивним. Зростатиме також вага і політичний авторитет «нашоукраїнців».
Майбутні вибори до органів місцевого самоврядування, котрі через рік вперше пройдуть на партійній основі, підтвердять чи спростують прогнози Віталія Масненка. А може, як висловився нещодавно, коментуючи черкаські події, київський політолог Олександр Доній, те голосування взагалі потрібно провести достроково? Не чекаючи, поки на місцях «охолонуть» партійці. Це, по-перше, дасть змогу «розвести» їх у часі з загальноукраїнськими виборами — до Верховної Ради України. А, по-друге, вдасться використати постпомаранчевий суперактивний запал електорату і відсікти розбуджений революцією, але все-таки переважно анемічний баласт, що засів у сесійних залах обласних, районних, міських рад. Органам місцевого самоврядування нині вкрай необхідна молода і свіжа «кров».
Можливо, й справді над цим треба поміркувати лідерам нації?

Черкаська область.