Закон України «Про податок з доходів фізичних осіб» ускладнив життя нотаріусам, зробивши їх податковими агентами, тобто зобов’язавши нараховувати, утримувати та сплачувати податок до бюджету у разі укладання договорів про відчуження нерухомого майна, а також вести облік, подавати звітність і відповідати за це. Чому нотаріуси мають стати податковими агентами? Суть проблеми, що виникла, віце-президент Української нотаріальної палати Валентина Якименко розділила на дві складові: нотаріус і держава, нотаріус і клієнт.
Щодо першої складової, то виконання Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» нотаріусами суперечить принципам оподаткування, бо нотаріус не є фіскальним органом і йому прямо заборонено законодавцем виконувати будь-яку іншу роботу, крім посвідчення фактів, що мають юридичне значення.
Стосовно другої складової, то немає чіткого порядку нарахування податку на прибуток фізичних осіб у разі укладання ними угод з нерухомістю, тому що він визначається як відсоток від ціни договору, яка, в свою чергу, встановлюється за домовленістю сторін, але має бути не нижче, ніж ринкова ціна відповідного об’єкта нерухомого майна. Проте донині не визначено органу, який повинен оцінювати об’єкти нерухомого майна, тому нотаріуси тепер керуються наказом Міністерства юстиції від 14 січня 2005 року, в якому зазначено, що нотаріуси до посвідчення договорів мають перевірити за Єдиним реєстром правочинів, скільки відчужень у поточному році здійснювала та чи інша фізична особа, і це є підставою для визначення ставки податку (1, 5 або 13 відсотків). Також спільний лист Мін’юсту та ДПА роз’яснює нотаріусам, що за основу можна брати оцінку Бюро технічної інвентаризації та реєстрації прав власності на нерухоме майно. Але лист не є правовим актом і не може підміняти закон. Тобто державного органу, який визначає оцінку нерухомого майна, немає, а тому в окремих випадках нотаріуси вимушені відмовляти у вчиненні нотаріальних дій.
Отже, нотаріуси вимагають зупинення дії закону в частині, яка покладає на нотаріуса функції податкового агента. До речі, на розгляд ВР уже подано два законопроекти, якими може бути розв’язано цю проблему. Залишається сподіватися, що найближчим часом будуть вжиті заходи для врегулювання ситуації, оскільки проблема дедалі загострюється: нотаріуси деяких областей вже страйкують і закликають до зупинення посвідчення будь-яких угод із нерухомістю між фізичними особами. Що ж буде, якщо їх підтримають усі колеги?