Уряд веде переговори з банкірами про грошові вливання під посівну

Розмови ці, чи то офіційні, чи то кулуарні, завжди відбуваються з потугами. Поясню, чому. Аргументи уряду, що, мовляв, «посівній потрібні гроші», майже завжди розбиваються об питання-контраргумент банкірів: «Під яку заставу давати?» Далеко не в кожнім господарстві є що заставляти в обмін на кредит. Тваринницькі ферми, наче після бомбардування, чи заіржавілі комбайни до уваги не беруться — банкірів неліквіди цікавлять мало. Як можливий предмет зацікавленості зазвичай висувається майбутній урожай плюс заклик кабмінівських чиновників до банкірів: «Треба, хлопці, в одній-бо країні живемо!» Зрештою, якщо розібратися, уряд може й важелі впливу на неслухняні банки знайти. Хлопці-банкіри зазвичай вагаються, морщаться, про всяк випадок зачитують список господарств, з яких через неврожай і взяти немає чого, а вони, мовляв, по кредитах ще з позаминулого року не розрахувалися. Однак у підсумку все-таки здаються...
Переконати представників великих вітчизняних банків і попередньо домовитися про кредитування весняно-польових робіт уряду вдалося і на черговій нараді під головуванням Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко, яка відбулася у стінах НБУ. Зібратися за круглим столом уже на початку лютого учасників спонукала посівна, що наближається в південних регіонах країни і, як зазначив голова Комітету ВР з питань аграрної політики та земельних відносин Іван Томич, щоб злободенне питання не вирішувалося ситуативно й не доводилося збирати наради під час посівної і жнив.
За словами президента банку «Надра» Ігоря Гиленка, ця фінансова установа поточного року має намір істотно збільшити портфель мікрокредитів у агросектор. «Програма розрахована під конкретних фермерів із сумами кредитів 50—150 тисяч гривень. А також довгострокове фінансування, на п’ять і більше років, для імпорту сільгосптехніки й різного устаткування західноєвропейського та американського виробництва. Не ставиться питання, — зауважив банкір, — яку суму та кому надати обов’язково. Йдеться про те, скільки можна дати технологічно та інфраструктурно, аби зменшити ризики, а отже, збільшити обсяги кредитування сільського господарства».
Загальна сума кредитів, що їх буде спрямовано на польові роботи нинішнього року, «залишилася за кадром». Узагальнені висновки наради уряд пообіцяв відобразити в наступних своїх рішеннях і у відповідних коригуваннях держбюджету на поточний рік.