Спробуйте згадати, де знаходиться ваш приватизаційний сертифікат. Якщо він, не обміняний на сумнівні акції і не проданий за не менш сумнівні купоно-карбованці, тихо лежить серед непотрібних документів, у вас скоро може з’явитися можливість використати старий папірець за прямим призначенням. Принаймні проектом закону «Про внесення змін до деяких законів України (щодо відновлення права громадян України на безоплатне одержання в процесі приватизації частки державного майна)» пропонується «воскресити» старі приватизаційні сертифікати, даючи можливість їх власникам, котрі з якихось причин не розпорядилися ними, реалізувати свої права. Авторами цього законопроекту були народні депутати В. Лебедівський та Р. Зварич, які вирішили обговорити свою ідею з фахівцями, журналістами і просто представниками громадськості.
На думку авторів законопроекту, держава нечесно вчинила зі своїми громадянами, коли у 1999 році припинила дію приватизаційних майнових сертифікатів, внаслідок чого близько 8 мільйонів громадян втратили можливість використати своє право на безоплатну приватизацію. При цьому порушено права громадян використовувати свої цінні папери на власний розсуд, адже процес приватизації триває, а сертифікатами скористатися не можна. Відновити порушені права покликаний вказаний законопроект. Проте він не має на меті захистити інтереси обдурених вкладників, ані забезпечити сертифікатами тих, хто їх навіть не одержав, — ідеться просто про поновлення чинності одержаних, але не використаних сертифікатів.
Ставлення до таких кроків у сфері приватизації серед державних структур, підприємців і пересічних громадян, як показало обговорення, виявилося неоднозначним. Багато хто вбачає у відновленні дії приватизаційних сертифікатів засіб реального захисту прав громадян і забезпечення їх участі у процесах приватизації. Проте, як зазначалося на громадських слуханнях, Фонд держмайна висловив свою негативну позицію. Так само негативно відгукнулися на можливі нововведення і деякі представники бізнесових кіл. На їхню думку, повернення в обіг приватизаційних сертифікатів негативно позначиться на стані фондового ринку України. Крім того, велика кількість дрібних акціонерів, які з’являються внаслідок участі у приватизації власників сертифікатів, становить загрозу існуванню великих підприємств, що приватизуються, адже в такому разі втрачається єдиний власник, який несе відповідальність за діяльність підприємства. Та й з точки зору справедливості такі кроки викликають сумнів: чому власник, який своєчасно розпорядився своїм сертифікатом, але був обманутий і нічого з того не отримав, повинен опинитися у гіршому становищі, ніж той, хто полінувався здійснити своє право? Поставало питання і про те, чи поява такого законопроекту не є суто популістським кроком в умовах зміни влади в державі або підготовкою ґрунту для можливої в недалекому майбутньому реприватизації деяких об’єктів (наприклад, тієї само «Криворіжсталі»).
Чи знайдуть ці ідеї втілення в життя, вирішуватиме Верховна Рада, на розгляд якої проект планується подати впродовж березня.