Заступник голови КМДА, колишній народний депутат Михайло Поживанов презентував свою публіцистичну книжку «Українські вектори місцевого самоврядування».
Багато проблем, які порушила нинішня «помаранчева революція», винесені на сторінки книги як прогнозні, як застереження. «Не можна квапитися з докорінною зміною державно-адміністративної системи України, незважаючи на всю очевидність регіоналізації країни. Федералізація на нинішньому етапі розвитку держави зробить населення регіонів заручником політичних і економічних амбіцій регіональних еліт», — стверджує Михайло Поживанов у розділі «Дві особливості вітчизняної регіоналізації».
І далі думки, висловлені в цьому розділі, ніби включилися у сьогоднішній діалог з організаторами сєверодонецько-харківських ініціатив про розділення народу і землі. «Я упевнений, — пише автор, — що за виникнення найменшої небезпеки неправедно нажитим капіталам чи несправедливого, на їхню думку, поділу національного пирога українські «піонери федералізму» почнуть розгойдувати човен суспільної злагоди, змушуючи центральний уряд йти на поступки».
На його думку, вихід із ситуації, коли найжорсткіша регіоналізація набирає темпів, полягає в тому, щоб процес цей поставити під контроль. Але для цього «необхідно розпочати реальну, а не фіктивну децентралізацію і розпочати передавати владні повноваження. Щоправда, не на обласний рівень, а на місця — в міста і села».
Приємно, що Михайло Олександрович не подає свої ідеї як істину в останній інстанції. Його критика наявних гострих кутів самоврядності виважена й толерантна.


Василь КУЙБІДА, доктор наук з державного управління, професор.