Учора у Верховній Раді України відбувся День уряду, присвячений організації оздоровлення дітей влітку 2005 року та розвитку міжнародного дитячого центру «Артек». Своїм головним завданням новий Міністр у справах сім’ї, дітей та молоді Юрій Павленко вважає здешевлення вартості путівок. «Уряд робитиме все можливе, щоб вартість путівок не була проблемою для батьків».

Так окреслив міністр якісно новий підхід до проблеми оздоровлення дітей влітку. Нині перебування однієї дитини у літньому таборі в середньому коштує 32 грн. на добу. В «Артеку» найвища ціна за відпочинок — 122 грн. на добу. Цього місяця, за інформацією Юрія Павленка, розпочинаються тендерні процедури щодо закупівлі путівок для оздоровлення дітей за кошти, виділені з державного бюджету, в березні — з місцевих бюджетів. В державному бюджеті на 2005 рік передбачено 171,1 млн. грн. для забезпечення оздоровлення дітей. Зокрема, головними розпорядниками коштів на зазначені цілі є Міністерство освіти та науки (10,5 млн. грн.), МНС (105,5 млн. грн.), Міністерство з питань сім’ї, дітей та молоді (20 млн. грн.), Мінагрополітики (5 млн. грн.). Державний бюджет передбачає також звільнення операцій з продажу путівок до дитячих оздоровчих закладів від сплати податку на додану вартість.
За інформацією міністра, влітку минулого року оздоровчими послугами було охоплено 2 млн. 777 тисяч дітей шкільного віку, що становить 47 відсотків від їх загальної кількості. Це на 12,8 відсотка більше, ніж 2003 року. Загалом минулого літа функціонувало 19,4 тисячі дитячих оздоровчих закладів, з яких 895 позаміських та санаторного типу, 16 195 пришкільних таборів і таборів праці та відпочинку, 2043 профільних. Депутати порушували питання про те, чи можна вважати пришкільні табори і табори праці та відпочинку оздоровчими. Юрій Павленко переконаний, що треба розмежувати поняття відпочинок і оздоровлення.
Народні обранці заслухали інформацію про розвиток Міжнародного дитячого центру «Артек». Заснований у 1925 році, цього року він відзначатиме свій ювілей.  Юрій Павленко вніс ініціативу передати МДЦ «Артек» до сфери управління Міністерства з питань сім’ї, дітей та молоді, в свою чергу забравши його у Державного управління справами. А також внести «Артек» до списку базових об’єктів ЮНЕСКО. Міністр також вніс пропозицію розробити проект указу Президента про відзначення ювілейної дати та порушити клопотання про надання «Артеку» статусу національного закладу. З метою здійснення державної підтримки та сприяння діяльності МДЦ «Артек» Міністерством з питань сім’ї, дітей та молоді спільно із зацікавленими центральними органами виконавчої влади створено робочу групу, яка розробляє проект програми розвитку «Артеку» на 2005—2015 роки.
Під час обговорення депутати внесли свої пропозиції. Перший заступник Голови ВР Адам Мартинюк, підбиваючи підсумки Дня уряду, зауважив, що обговорювалося одне з життєвих питань. Він піддав критиці нового віце-прем’єра з гуманітарних питань, який не з’явився на засіданні парламенту. Профільному комітету дано доручення за результатами Дня уряду внести проект постанови для прийняття її на сесійному засіданні ВР.