Хокей. Національна збірна України — на порозі чергового серйозного іспиту. Вона візьме участь у своєрідному полюванні за путівкою на Олімпійські ігри-2006. Кваліфікаційний турнір відбудеться в місті Клагенфурт (Австрія).
Перший суперник синьо-жовтих — французи (10 лютого, початок о 16.30). Далі ми зіграємо з казахськими хокеїстами (11 лютого, 16.30) та австрійцями (13 лютого, 16.00).
У рамках підготовки до цієї події наші хокеїсти сьогодні у швейцарському місті Гутвілі проведуть товариський поєдинок з національною збірною Швейцарії.
Після цього в українській збірній залишаться три воротарі, вісім оборонців і дванадцять нападників, які й вирушать до Австрії. А поки що на місце в колективі претендують: воротарі — Євген Бруль («Сокіл»), Костянтин Семчук («Сибір», Росія), Олександр Федоров («Німан», Білорусь); оборонці — Олег Благий, Юрій Гунько, Денис Ісаєнко, Василь Полоницький, Олег Полковников, Олександр Савицький (усі — «Сокіл»), В’ячеслав Завальнюк («Сибір»), Артем Остроушко («Динамо», Білорусь), Олександр Побєдоносцев («Хімволокно», Білорусь), В’ячеслав Тимченко (ХК «Гомель», Білорусь), Валерій Ширяєв («Лангнау», Швейцарія); нападники — Василь Бобровников, Артем Гніденко, Костянтин Касянчук, Віталій Литвиненко, Олександр Матвійчук, Євген Пастух, Богдан Савенко, Роман Сальников, Сергій Харченко (всі — «Сокіл»), Віталій Семенченко (ХК «Гомель»), Дмитро Цируль («Кристал», Росія, Саратов), Олег Шафаренко («Хімволокно»), Руслан Федотенко («Тампа-Бей», НХЛ, США).
Поза цим списком залишилося чимало виконавців, з яких можна скласти ще одну збірну. І важко визначити, яка з них буде сильніша...
— На жаль, ми не можемо розраховувати на досвідчених майстрів — оборонців Клементьєва, Толкунова, Разіна, — розповів у розмові з кореспондентом «Голосу України» наставник нашої збірної Олександр Сеуканд. — Йдеться не про їхнє небажання. Навпаки, вони — справжні патріоти України. Але проза життя така, що в їхніх контрактах значиться пункт, котрий забороняє під час сезону відлучатися до національної збірної.
Скажімо, головний тренер казанського клубу «Ак Барс» Зінетула Білялетдінов у розмові з нашим генеральним менеджером Василем Фадєєвим сказав: «Будь ласка, викликайте Клементьєва. Але я не певен, що після повернення з Австрії йому знайдеться місце в «основі» клубу». Отака реальність. І така ситуація майже з усіма нашими повпредами в російському чемпіонаті — воротарем Карпенком, форвардом Шахрайчуком. Останній у московському «Динамо» має великі гроші, а збірна не в змозі йому компенсувати кошти, які він заробив би у клубі.
— Хто ще зостався за воротами табору збірної?
— Доніка з Саратова щойно вийшов з лікарні (хворів на запалення легенів), Панікаровський з «Торонто» полетів за океан, де дружина народила йому сина. У Якушина, з’ясувалося, прострочений паспорт...
— Чи зможе допомогти наш видатний форвард, володар Кубка Стенлі-2004 Руслан Федотенко, котрий значиться у вашому списку?
— Звичайно, Русланові ми завжди раді. Можливо, він з’явиться в Австрії. Але побоююсь за його форму. Адже він ось уже шість місяців через локаут у НХЛ не має ігрової практики.
— І які ваші шанси в Клагенфурті?
— Принаймні пасти задніх не збираємося. Суперники в нас дуже поважні, але це не фіни, чехи, росіяни, шведи або канадці. Тому боротимемося за перемогу, за олімпійську путівку.