Перше засідання уряду під головуванням Юлії Тимошенко не залишило жодного сумніву стосовно наміру нової влади повернути державі суверенне право господаря у своєму домі. Негайно і в правовому полі.

Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко пообіцяла, що уряд діятиме так швидко, як дозволяє чинне законодавство. І це не просто слова. Міністри одержали тиждень на визначення та інвентаризацію підприємств, де держава має корпоративні права, з метою підрахувати, яку частину прибутку держбюджет може отримати у вигляді дивідендів. Три тижні відпущено на підготовку детального плану діяльності на найближчий рік. Коментуючи результати урядового засідання, Юлія Тимошенко наголосила на тому, що через місяць уряд буде готовий внести зміни до держбюджету, які усунуть наявний нині дисбаланс між доходами і видатками у 18—21 мільярд гривень.
Як і слід було очікувати, перші кроки нового уряду спричинили німу сцену серед армії чиновників та управлінців державних холдингів. І не дивно: вже обіцяно провести внутрішній і міжнародний аудит їхньої фінансово-господарської діяльності, а управлінців добиратимуть на конкурсній основі, залежно від того, хто краще працюватиме на доходну частину бюджету.
Рішення здійснити правову інвентаризацію результатів приватизаційного конкурсу «Криворіжсталі» того-таки вечора докотилося аж до Москви. Цей факт збурив неабияку хвилю емоцій у російських ЗМІ. За словами урядовців, таку саму процедуру пройдуть й інші спірні об’єкти приватизації, які продано останнім часом. Проте деприватизація не означає реприватизацію в широкому розумінні цього терміну. На думку багатьох експертів, інвесторів тільки порадує той факт, що суверенне право бути господарем у своєму домі держава збирається повертати винятково у правовому полі. Хоч як там є, а наміри у приватизаційній сфері за своєю радикальністю перегукуються хіба що з рішенням скоротити вдвічі термін строкової служби.