За призначення Юлії Тимошенко Прем’єр-міністром проголосували 375 парламентаріїв

Ранкове й денне засідання 4 лютого


Представляючи кандидатуру Юлії Тимошенко на посаду Прем’єр-міністра, Президент України Віктор Ющенко наголосив на важливості цього питання для країни: «Усвідомлюючи всю відповідальність, хочу акцентувати увагу на тому, чого не робитиме уряд Ющенка. Він не крастиме і не братиме хабарів, а діятиме виключно на засадах публічності і прозорості. Водночас він має намір скасувати всі корпоративні пільги, змінити політику держави в системі державної власності, переглянути раціональність і доцільність вільних економічних зон. Провести чесну приватизацію на основі прийнятого Верховною Радою закону. Уряд прагнутиме подати руку бізнесові й піде на зниження податків, натомість очікує так само отримати дружню руку бізнесу. Мій уряд пропонує прозору і чесну політику, за яку ніхто не заховається». Президент України назвав Юлію Тимошенко своїм політичним партнером і професіоналом, з яким він мав можливість працювати протягом 2000—2001 років. «Я вірю в Юлію Володимирівну, довіряю їй, як довіряють мільйони людей. Думаю, що і вона усвідомлює свою відповідальність перед народом».
Юлія Тимошенко, презентуючи урядову програму «Назустріч людям», зауважила, що це «філософія мислення, філософія розбудови нашого суспільства». «Я завжди говорила, що Україна ніколи не встане з колін, поки не стане на коліна перед Богом, — заявила вона з парламентської трибуни. — Але віра потрібна не лише Богу, а й насамперед людині. Ми маємо повернути віру людини в саму себе. Віру, яка грунтується на наших досягненнях». В суспільстві, за її словами, має бути створено «сталу проєвропейську більшість».
А головним, на переконання Юлії Володимирівни, має стати принцип верховенства права. Керівництво країни мусить переосмислити роль держави у володінні державною власністю.
Юлія Тимошенко пообіцяла розділити владу і бізнес, навести лад у володінні державною власністю та управлінні державними монополіями. Лише навівши порядок у діяльності державних монополій, за її розрахунками, можна збільшити доходну частину державного бюджету на 30 відсотків і більше.
Звертаючись до представників бізнесу, кандидат на посаду прем’єра наголосила: «Уряд допомагатиме вам на кожному кроці, але не кожному окремо, а створенням єдиних правил для всіх».
А народний депутат України Валентин Ландик (фракція «Регіони України») «від імені бізнесу» подав руку Юлії Тимошенко.
Під час обговорення кандидатури Юлії Тимошенко позиції деяких фракцій і груп були полярні. Так Олександр Мороз, голова СПУ, заявив про підтримку Юлії Тимошенко. Вирішили підтримувати її і фракція Народної аграрної партії, група «Демократичні ініціативи». Представник соціал-демократів об’єднаних заявив, що їх фракція голосуватиме у вільному режимі і що вони не мають наміру заважати під час призначення Прем’єр-міністра. Комуніст Петро Симоненко повідомив, що у жодному разі вони не підтримуватимуть ані кандидатуру Юлії Тимошенко, ані програму її уряду. Несподіванкою стала заява представника фракції «Регіонів України», який заявив, що вони не бачать підстав для переходу в опозицію, це стане можливим лише тоді, коли відбудеться звуження соціальних гарантій, заявив він. Парламент 375 (з урахуванням двох заяв, поданих у президію) голосами підтримав кандидатуру Юлії Тимошенко на посаду Прем’єр-міністра України.
На початку ранкового засідання Голова Верховної Ради Володимир Литвин оголосив про вихід Олега Немировського із фракції СДПУ(о), входження Анатолія Клименка та Леоніда Сергієнка до фракції СПУ, про призначення уповноваженими особами групи «Воля народу» Станіслава Довгого і Василя Гуреєва.
Парламентарії також поздоровили з днем народження Анатолія Льовіна і Равіля Сафіулліна.
Крім того, народні обранці внесли уточнення до прийнятого в четвер Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо розміру допомоги». Прийнятий документ має набути чинності з 1 січня 2006 року.
Народні депутати відхилили зміни до Закону України «Про судоустрій», прийняли в цілому законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо впорядкування державної реєстрації у зв’язку з прийняттям Цивільного кодексу України». Законопроект «Про символіку місцевого самоврядування», який передбачав, що до об’єктів місцевої символіки належать назви і зображення пам’яток історії та культури, культових споруд, пам’яток природи, елементів ландшафту, вулиць тощо відповідного населеного пункту, відправлено на повторне перше читання.