Самозабудова в містах нині — явище настільки звичайне, що її безкарність — начебто річ очевидна. Незабаром миколаївців може вразити знесення будинку в центрі. І не хатини бомжа, а престижного бару з претензією на фешенебельність уже в назві «Малахіт». На те є всі юридичні підстави.

Власники бару сферу своїх бізнес-інтересів «розширили» вздовж і вшир тротуару. Самовільно, без належного юридичного оформлення збудували фактично новий будинок — як прибудову до бару, що був раніше. Та ще й порушили цілу низку законів, норм, інструкцій і правил.
Свого часу міськрада передала в оренду земельну ділянку площею 66 кв. метрів приватному підприємству «Ніанат» — для обслуговування літнього майданчика бару. Справа вигідна, якщо врахувати, що літо на півдні починається з квітня і триває до листопада. Але, як то кажуть, апетит з’являється під час їжі, і бізнесмени вирішили продовжити життя літнього майданчика, переобладнавши його на «зимовий». Для цього його «задзеркалили» — засклили. Тобто з’явилися і стіни, і дах, і внутрішнє опорядження з комунікаціями. Фактично звели новий будинок. Не літній, а на всі сезони (на знімку).
Спочатку незвичайні перетворення помітила Інспекція державного архітектурно-будівельного контролю Головного управління містобудування й архітектури. У зв’язку з тим, що роботи проводили без затвердженої проектної документації, директора приватного підприємства оштрафували на 85 гривень. Тоді, рік тому, склити тільки починали, і зупинити це було можливо. Та само інспекція через місяць винесла розпорядження про припинення робіт з реконструкції літнього майданчика бару. Але розпорядження виконано не було, і будівництво благополучно завершилося без узгодження проектної документації з Головним управлінням містобудування й архітектури. Вочевидь, власники бару порахували, що можуть платити хоч 85, хоч 850 гривень без особливих для себе втрат. А щодо розпоряджень — хто їх читає?
У боротьбу із самовільними забудовниками вступає прокуратура Центрального району міста. В розпорядженні на ім’я директора ПП вимагає усунути порушення чинного законодавства, погодивши проектну документацію на скління майданчика або його знесення.
За словами старшого помічника прокурора Центрального району Анатолія Жмура, власники бару «Малахіт» порушили близько десятка нормативно-правових актів. Звичайно, основне — недотримання Положення про порядок надання дозволу на проведення ремонтних робіт. Але є й інші. Так, наприклад, новобудова перекрила зелену зону і пішохідну доріжку на вулиці Московській. Бар розташований усього в чотирьох з половиною метрах від проїзної частини, а дозволено відстань у 10 метрів. Крім того до найближчих пішохідних переходів і перехресть — усього 29 метрів. А норми планування і забудови території встановлюють 50 метрів. Така близькість до доріг ускладнює, на думку прокуратури, транспортний і пішохідний рух вулицею.
Прокуратура подає до суду. Виступаючи в інтересах держави, вона доводить, що порушення законодавства України зазіхають на суспільну й екологічну безпеку населення і створюють загрозу ДТП. Прохання, викладене в позовній заяві, зводиться до того, щоб зобов’язати ПП «Ніанат» усунути порушення шляхом знесення споруди.
Рішенням господарського суду Миколаївської області позов прокурора задоволено. І відповідача зобов’язали знести споруду. Але підприємці не згодні й оскаржать вердикт в Одеському апеляційному суді. Вони посилаються на те, що прокурор узагалі не мав права виступати в інтересах держави в особі виконкому міськради. Пізніше був розгляд у Вищому господарському суді і, нарешті, знову в Одеському апеляційному. Колегія суддів ухвалила: рішення Миколаївського господарського суду залишити без змін. А це означає, що самовільну будівлю мусять прибрати.
Поки невідомо, як швидко ми почуємо дзенькіт скляних стін Малахітової шкатулки. Але зрозуміло одне: приватний бізнес повинен «будувати» свої інтереси й у прямому, і в переносному значенні, не порушуючи інтересів інших. Інакше незабаром проїхати і пройти буде неможливо.

Миколаїв.