ВАТ «Запорізький металургійний комбінат «Запоріжсталь» підписало кредитний договір із Cіtіbank Іnternatіonal про структуроване торговельне фінансування для закупівлі повітророзподільного пристрою виробництва Aіr Lіquіde (Франція) на загальну суму 29,3 мільйона євро.
Сама по собі операція унікальна, оскільки, по-перше, кредит надається українському підприємству без додаткового забезпечення і банківської гарантії на тривалий термін і під гранично низький відсоток. Мало того, гарантом виступає французька державна експортна агенція COFACE, а сума договору становить 75 відсотків від загального ліміту фінансування, встановленого для України.
— Безперечно, з одного боку, це — ознака високої довіри до фінансової стабільності і кредитоспроможності підприємства, а з другого — свідчення зростаючої довіри до України з боку міжнародних фінансових інституцій, — сказав заступник голови правління ВАТ «Запоріжсталь» Олександр Рабцун.
За словами представника лондонського відділення Cіtіgroup Жерара Беліша, підписана угода продемонструвала наявність в Україні потужних компаній — і у виробничому, і у фінансовому відношенні, — професіоналізм співробітників «Запоріжсталі», а також гнучкість французької страхової компанії COFACE і можливості Cіtіgroup.
Повітророзподільний (кисневий) блок, який поставлять «Запоріжсталі» наприкінці 2005—на початку 2006 року, призначений для забезпечення киснем доменного і мартенівського цехів, а після запровадження в дію конвертерного цеху буде використаний для його потреб. Достоїнства блока — у зменшенні витрат електроенергії на 30 відсотків, води — вшестеро. Прямий економічний ефект за рахунок економії матеріальних ресурсів становитиме майже 27 мільйонів гривень на рік і окупиться протягом семи з лишком років. До нововведень на «Запоріжсталі» вже починають звикати. За словами того-таки Олександра Рабцуна, за п’ять останніх років компанія за рахунок реінвестованих із прибутку коштів вклала в технічне переозброєння понад півтора мільярда гривень.
Така вагома кредитна угода — лише один з напрямів стратегічного плану з переозброєння одного з найбільших металургійних комбінатів країни, розрахованого аж до 2012 року. Головний акцент зроблено на будівництво конвертерного цеху, на що планується витратити майже 3,7 мільярда гривень. «Проведення модернізації поліпшить якість продукції, дасть змогу освоїти нові види металопрокату, знизити витрати сировинних і паливно-енергетичних ресурсів і, найголовніше, — підвищити конкурентоспроможність металопрокату, що випускається, на світовому ринку, особливо на ринках Південно-Східної Азії, — зазначив Олександр Рабцун. За його словами, реалізувати намічені інвестиційні проекти планують і за рахунок власних коштів компанії, і за рахунок залучення позикових.
«Запоріжсталь» — одне з найбільших в Україні металургійних підприємств. Виробляє гарячекатаний і холоднокатаний лист товщиною 0,5—7,0 мм з вуглецевих, низьколегованих, легованих і нержавіючих сталей. АКБ «Сітібанк (Україна)», створений у травні 1998 року як банк із 100-відсотковим іноземним капіталом, є дочірнім банком американського Cіtіbank NA.