Члени парламентського Комітету з питань свободи слова та інформації сумніваються в легітимності «роздачі ефірних слонів» і наполягають на перегляді законності надання ліцензій Національною радою з питань телебачення і радіомовлення

Позавчора рада звітувала перед профільним комітетом ВР про діяльність за минулий «буремний» рік. Парламентські оборонці свободи слова «стали в позицію» і ухвалили рішення рекомендувати Верховній Раді не затверджувати «рапорту про досягнуте», а, навпаки, висловити недовіру всьому складу Нацради.
«Прискіпливість» пояснюється особливостями національного ліцензування телепростору за звітний період. Члени комітету дуже сумніваються в легітимності «роздачі ефірних слонів» і наполягають на перегляді законності надання ліцензій. А Микола Томенко взагалі акцентував увагу на необхідності перевірки Генпрокурором діяльності колишнього голови Нацради Бориса Холода, який незаконно обіймав цю посаду з червня минулого року. Питань до нього виникло так багато, що без прокурора і справді, схоже, не розібратися.
Комітет планує винести на розгляд парламенту нову редакцію закону про Нацраду. Тим часом, на думку більшості фахівців інформаційної сфери, новим головою Національної ради стане її член з липня 2002 року (за квотою «Нашої України») екс-депутат Віталій Шевченко. Відомо, що його кандидатуру підтримує і голова НСЖУ Ігор Лубченко: він уже підписав відповідне подання до Президента.
Ініціювавши поки що потенційну «спеку» для Холода, голова Комітету з питань свободи слова та інформації Микола Томенко видав свій перший «пореволюційний» «темник» і, як запевнив, останній. «Рекомендацію», як проводити редакційну політику, подано «за стандартною схемою цих документів, до якої за два з половиною роки встигли звикнути українські журналісти». Втім, її автор виявив не тільки обізнаність «у предметі», а й тонке почуття гумору.
Віднині «універсальний темник» зобов’язує власників, керівників ЗМІ та журналістів діяти на власний розсуд, висвітлюючи суспільно-політичні, економічні, культурні та інші події. Однак просить особливо трепетно ставитися до нової опозиції і не нехтувати її бажанням засвітитися в інформаційному просторі.
Пан Томенко нікого «не напружує», якщо Президент Віктор Ющенко та уряд Юлії Тимошенко реалізовуватимуть свою програму та сумлінно виконуватимуть обов’язки й обіцянки народові. Але якщо з цим у них постануть проблеми, видає циркуляр по-васильєвськи: «Тема важлива і актуальна. Аналітики вважають, що сюжет вийде одним з перших у програмі новин, буде розгорнутим, з коментарями опозиції. Давати в ефір суворо без жодного узгодження».
І наостанок. Якщо в Україні спробують відновити практику цензури чи темників, нам доведеться скористатися настановою цього «томенника»: «Тема вкрай актуальна. Аналітики вважають, що ЗМІ у її висвітленні будуть дотримуватися таких логіко-інформаційних рамок: а) мас-медіа в Україні є і будуть незалежними; б) спроба запровадити цензуру карається відповідно до ККУ; в) виконання темників та інших цензурних вказівок є приниженням гідності журналістів і українського народу».
Амінь!