1,5 млрд. грн. щороку видурюють у добропорядних бізнесменів наші спритники. Вони поширили свою злочинну діяльність по всьому світу й «вибороли» право називатися найвинахідливішими шахраями.

Жертвами фінансових шахраїв стають не лише окремі бізнесмени. Страждають і банки, з яких з допомогою підробних карток викрадаються значні кошти. Від «пластикових умільців» постраждали, зокрема, банки «Фінанси та кредит», «Приватбанк», «Топаз», «Промінвестбанк» та інші. Вражає шахрайство у страховій системі. За різними даними, у ній викрадається 10—15 відсотків страхових виплат. Особливо поширилося це явище в автострахуванні.
Протидію економічним злочинам у вітчизняній економіці визначив одним з основних напрямів своєї роботи Український національний комітет Міжнародної торгової палати. 2002 року в його структурі створено спеціальне бюро, яке налагоджує взаємодію з відповідними українськими органами і Лондонським бюро протидії комерційним злочинам. Велике значення комітет надає профілактиці злочинів на підприємницькому ринку.
Плановано розширити напрями протидії фінансовій злочинності. УНК МТП розраховує на активнішу допомогу державної правоохоронної системи і недержавного сектору безпеки та захисту підприємництва. Позавчора голова комітету Володимир Щелкунов і заступник голови новоствореного Державного комітету фінансового моніторингу України Станіслав Клюшке підписали угоду про співробітництво у сфері боротьби з комерційними злочинами. Дав згоду підписати цей документ і керівник Лондонського бюро Потенгал Мукундан.