Футбол. Сьогодні з Києва до турецької Анталії на тренувальний збір вилітають футболісти національної збірної України (і для «молодіжки» знайшлося місце в тому літаку). Олег Блохін і всі ми переймаємося однією, але дуже болючою проблемою: як гратиме наша команда без Андрія Шевченка у відбірковому матчі чемпіонату світу проти албанців у Тирані 9 лютого, якщо наш супернападник не одужає після травми?
Звичайно, безвихідних ситуацій не буває. Приємно, що останнім часом високою результативністю і яскравою грою у складі німецького «Байєра» з Леверкузена відзначається наш Андрій Воронін. На нього великі сподівання українських вболівальників. Віримо в можливості і бойовий дух решти наших футболістів...
Не сплять і суперники збірної України. Ще останнього дня січня наставник команди Албанії німець Ганс-Петер Брігель назвав тих футболістів, котрі готуватимуться до відбіркового матчу світового чемпіонату проти українців.
Пропонуємо цей список. Воротарі — Фото Стракоша («Паніоніс», Греція), Іліон Ліка («Динамо», Тирана), Аріан Бечай («Іонікос»); оборонці — Гері Чілі, Елвіс Сіна (обидва — «Тирана»), Суад Ліці («Влазнія»), Тефік Османі, Арменд Даллку (обидва — «Елбасані»), Лорік Цана («ПСЖ», Франція), Беснік Гасі («Андерлехт», Бельгія); півоборонці — Амарилдо Беліша («Влазнія»), Ервін Скела, Клодіан Дуро (обидва — «Армінія», Німеччина), Деві Мука («Тирана»), Едвін Мураті («Іракліс»), Бленді Шкембі («Камен Інград», Хорватія), Алтин Лала («Ганновер», Німеччина), Алтин Гаджі («Каламарія», Греція); нападники — Албан Буші («Істанбулспор», Туреччина), Алтин Рракллі («Тирана»), Ілі Таре («Болонья», Італія), Ерйон Богдані («Верона», Італія).
Не обійшлося без втрат і в суперників. У списку запрошених немає одного з лідерів албанської збірної — Ардіана Аліайя. Оборонець «Обергаузена», який нещодавно травмувався на одному з тренувань, так і не відновився. Албанські журналісти вважають, що його має замінити Едвін Мураті або Алтин Гаджі.
Однак Брігель чомусь запросив на збір травмованих Ілі Таре і Бесніка Гасі. Втім, якщо перший, найпевніше, зможе вийти на поле наступної середи, то Гаджі навряд чи встигне вилікуватися і відновитися до 9 лютого.
Наполегливо готуються до матчів 1/16 кубка УЄФА українські клуби. Зокрема, донецький «Шахтар» і київське «Динамо» провели свої чергові матчі на тренувальних зборах. На турнірі в іспанській Олива Нове донеччани задовольнилися нічиєю з празькою «Спартою» — 1:1.
Рахунок відкрили футболісти з Чехії (Медуна, 14), скориставшися помилкою в захисті Тимощука. Гірники відігралися на 30-й хвилині. Влучним ударом головою відзначився Агахова.
«Шахтар»: Лаштувка (Шутков, 64), Срна (Беркауан, 46), Гюбшман (Лалатович, 46), Левандовський (Рац, 46), Іван (Дуляй, 46), Тимощук (Батиста, 66), Матузалем (Пуканич, 46), Вукич (Бєлік, 46), Воробей (Молдован, 66), Брандау (Кулаков, 46), Агахова (Жадсон, 46).
«Спарта»: Блажек, Йогана, Петраш (Гомола, 46), Зеленка (Сівок, 76), Поборський, Урбанек (Чех, 68), Ковач, Шимак, Медуна (Резек, 52), Юн (Херзан, 76), Матушович (Волек, 64).
Отже, «Шахтар» на турнірі в Іспанії виграв у «Цюріха» (4:0) і двічі з однаковим рахунком (1:1) зіграв із загребським «Динамо» і от тепер зі «Спартою». Доля першого місця на турнірі вирішуватиметься у матчі пражан і загребців. Перемога виведе «Спарту» на перше місце. Нічия або виграш «Динамо» на перше місце виведе «Шахтаря».
Дуже активно розпочали контрольний матч у Португалії проти місцевого клубу другої ліги «Ольяненс» футболісти київського «Динамо». Вже в дебюті кияни вели в рахунку — 2:0 (Шацьких, 5, Чернат, 8). Але наприкінці матчу наші пропустили два м’ячі. І все завершилося нічиєю — 2:2.
«Динамо»: перший тайм — Шовковський, Іримія, Родолфо, Дедечко, Каддурі, Леко, Нінкович, Чернат, Рінкон, Шацьких, Мілевський; другий тайм — Рева, Несмачний, Гавранчич, Юссуф, Пеєв, Чеснаускіс, Гусєв, Белькевич, Алієв, Клебер, Верпаковскіс.