А 11 тисяч людей щорічно помирає на «фронті» фальсифікованого алкоголю

Обстоювати на законодавчому рівні права покупця буде новостворене позафракційне парламентське об’єднання, до якого увійшли представники різних політичних партій та фракцій,  «Захист споживачів» на чолі з Леонідом Кравчуком:
— Україна першою серед країн колишнього Радянського Союзу в 1991 році прийняла Закон України «Про захист прав споживачів». У 1992 році створено профільний держкомітет. Однак 92 відсотки перевірених підприємств порушували права споживачів. Щорічно бракується або знімається з реалізації близько 50 відсотків м’ясо- та 70 відсотків молокопродуктів, є чимало випадків, коли харчі продають без відповідних документів. Водночас деякі бізнес-структури вимагають скасувати сертифікацію в Україні. Це суперечить не тільки чинному законодавству, а й здоровому глузду. У разі скасування цієї норми, Україна буде єдиною державою в Європі, яка в односторонньому порядку відкриє свій ринок для ввезення неякісних товарів.
Об’єднання «Захист споживачів» вважає, що такі пропозиції — це посягання на національну безпеку країни. В усьому цивілізованому світі саме держава встановлює для бізнес-середовища правила гри та виступає арбітром.
Народний депутат України, член позафракційного парламентського об’єднання «Захист споживачів» Василь Надрага:
— Інтереси тих, хто продає, і тих, хто купує, можуть збігатися за однієї умови — ринок має бути чесним, а товари — якісними. Останнім часом конституційна норма про захист прав споживачів отримала конструктивне продовження — внесено зміни до закону про метрологію і метрологічну діяльність, до закону про рекламу. Нині ми маємо близько 30 законодавчих актів, які забезпечують технічне регулювання захисту інтересів покупця. Протягом 2003 року гармонізовано з міжнародними майже 500 українських стандартів, 2004-го — приблизно 700.
Але сьогодні люди не мають повної та достовірної інформації про товари й послуги та не можуть кваліфіковано відстояти свої права. Тож Держспоживстандарт намагається задовольняти попит на різноманітну методичну літературу. Зокрема, у книзі-посібнику «ІSO для малих підприємств. Що робити?» вміщено поради для підприємців: як поліпшити бізнес-процеси і запровадити системи управління якістю. А у книзі, виданій фахівцями Луганського регіонального центру стандартизації, метрології та сертифікації «ІSO 9000. Системы управления качеством. От идеи до воплощения», сконцентровано ключові поняття, методика та принципи реалізації цих механізмів.
Перший заступник голови Держспоживстандарту України у зв’язках з ВР України, народний депутат другого скликання Дмитро Степанюк:
— Народні депутати готують парламентські слухання про технічне регулювання як інструмент захисту прав споживачів, обговорюють в комітетах законопроект «Про загальну безпеку продукції», розробляють нові закони. Об’єднання консолідує в цьому зусилля всіх парламентських груп і фракцій, його підтримує Держспоживстандарт України.