Перед Різдвом відбулася урочиста церемонія освячення нижнього храму Спасо-Преображенського кафедрального собору в Одесі. А вже на Різдво провели богослужіння за участі тисяч парафіян. Отже, зроблено ще один крок у відновленні духовної святині Південної Пальміри і всього українського Причорномор’я.
Спасо-Преображенський собор в Одесі споруджено в 1809 році. Відтоді він став душею й своєрідним охоронцем міста від усіляких бід. Так вважають люди і наводять чимало доказів. Але 1936 року за наказом нібито К. Ворошилова собор підірвали, разом з могилами похованих тут визначних духовних і державних діячів. Правда, збереглося чимало цікавих документів. Зокрема, в шнуровій метричній книзі за 1889 рік записано: «Июня одиннадцатого родилась, а Декабря семнадцатого крещена Анна». Свідоцтво було видане Інні Еразмівні Горенко, отже, йшлося про народження і хрещення майбутньої великої поетеси Анни Ахматової (Горенко). А в лютому 1919 року в соборі відспівували легенду німого кіно Віру Холодну.
Відродження собору розпочалося з набуттям Україною незалежності. Точкою відліку можна, напевно, вважати розпорядження міського голови Р. Боделана від 29. ХІ.1999 р. про оголошення конкурсу на виконання будівельних і реставраційних робіт першої черги собору, тобто
77-метрової дзвіниці. Саме її першу десь за рік було споруджено, на ній встановили 14 спеціально відлитих для Одеси в Греції дзвонів, вага найбільшого з яких сягає 4 тонн. Срібний дзвін духовних мелодій залунав на десятки кілометрів довкіл. Без затримок розпочалося й ведеться будівництво також двох храмів собору — верхнього і нижнього, котрі вільно вміщуватимуть більш як 12 тисяч парафіян.
Цікаво, що коли верхній храм відтворюється подібним до того, який був раніше, то нижній — це унікальний витвір сучасних зодчих. Оформлювала цей храм група одеських архітекторів і художників під керівництвом Володимира Борисова. Це талановиті фахівці, які мають досвід розпису храмів у різних місцях України. Випускник одеської «греківки» Олександр Рудой, скажімо, оформляв монастирі, не раз виставляв свої роботи в Третьяковці. Для одеського собору О. Рудой разом з колегами написав 17 ікон. Вражають і роботи інших митців, розписи вівтаря, стін, стелі, колон.
Нижній храм уже діє, у верхньому ще тривають опоряджувальні роботи. Та мине трохи часу — і він теж відчиниться перед парафіянами. Воістину — святині не вмирають.

Одеса.