Які події в політичному житті країни стали найрезонанснішими? А здогадайтеся з трьох спроб... Звісно, помаранчева революція — перше місце. Друге — перемога В. Ющенка в переголосуванні другого туру виборів Президента України, третє — голосування в другому турі 21 листопада. Такий розклад оголосила недавно комунікаційна група «PRT», підбиваючи підсумок проекту «Рейтинг резонансних подій», що почав моніторити наше життя рік тому. Критерій — кількість виходів інформації у ЗМІ та оцінка експертів.

— Підтримку в проекті забезпечували визнані на ринку моніторингові служби та 110 незалежних експертів, — каже керівник проекту Алла Мартиненко. — Було відібрано 240 найрезонансніших подій в Україні — по 10 щомісяця в позиціях «Політика» та «Економіка».
В економіці, на думку зодчих рейтингу, найбільшого розголосу набули участь Корпорації ІСД у тендері з приватизації металургійного комбінату «Гута Ченстохова» (до речі, ІСД так і не став поки що власником цього підприємства у дружній Польщі), а також виключення України з чорного списку «FATF» та різке підвищення цін на бензин.
Далі названо шість спеціальних номінацій. Курйоз року — інцидент в Івано-Франківську з кандидатом у Президенти Віктором Януковичем; бізнес-альянс року — Інтерпайп Віктора Пінчука та СКМ Ріната Ахметова; політичний альянс року — Віктор Ющенко і Олександр Мороз; міжнародний партнер року — Польща; надзвичайна подія року — вибухи на армійських складах у Новобогданівці на Запоріжжі; жінка-політик року —Юлія Тимошенко.
Серед досягнень року за версією «Рейтингу резонансних подій» — перемога Руслани в конкурсі «Євробачення», перший міжнародний конгрес «Трипільська цивілізація», будівництво каналу «Дунай — Чорне море», участь України в Олімпійських іграх, перший політ нового реактивного літака Ан-148 тощо.
Проте ще перед урочистим оголошенням «най-най» і роздачею «слонів», тобто «Камертонів», тусовці з відомих і навіть знаменитих, або тих, хто їх замінив на цей вечір, запропонували... полотно, пензлі, палітру, фарби і допомогу художника Олега Халамейди, щоб відтворити образ 2004 року і напророчити в малюнку 2005-й. Мені пощастило бути першою: усміхнене помаранчеве сонечко в листі, що скоріше нагадує лаврове, за вушком у сонечка — шприц, а промені наздоганяють зникаючі тіні кремлівської стіни, до якої ведуть сліди від валянок...
Згодна з Ярославом Хобтою, президентом Комунікаційної групи «PRT», справді, рейтинг — це картина життя країни, котру малюємо всі разом. Констатую: полотно-2005 квітуче. А довершеності мрій і засобів їх здійснення, здається, вдалося надати, увінчавши розлоге дерево розвитку дівочою косою-віночком зі стрічками та півником, що будить до праці й порядкує на своєму обійсті.