Ранкове і денне засідання 2 лютого


Після оголошення депутатських запитів представники фракцій виступили із заявами. Анатолій Раханський («Демократична Україна») закликав внести зміни до бюджету стосовно фінансування чорнобильців. Бо сьогодні виникла величезна заборгованість перед ліквідаторами. Він запропонував Верховній Раді розглянути питання про створення нового парламентського комітету — з чорнобильських проблем. Катерина Ващук (НАПУ) наголосила на несправедливих тарифах на електроенергію для села: сьогодні селяни за один кіловат електроенергії сплачують на 65 відсотків більше, ніж промислові споживачі, що призвело до зростання боргів селян перед енергетиками. Валерій Коновалюк («Регіони України») повідомив, що в окремих регіонах прихильники Януковича зазнають утисків, та запропонував новому Президенту оголосити 2005-й роком єдності і примирення. Петро Симоненко (КПУ) від імені фракції висловив вимогу, щоб Кабмін надав повну інформацію стосовно постанови про привілеї для екс-президента України Леоніда Кучми та інформацію про виконання постанови Верховної Ради про відкликання українських військ з Іраку.
З інформацією про участь постійної делегації Верховної Ради України у Парламентській асамблеї Ради Європи (у роботі січневої сесії 2005 року) виступив голова постійної делегації Борис Олійник. «Світ та Україна побачили на Майдані справжнє обличчя української нації, за спиною якої тисячолітня історія», — сказав він. А виступ Президента України Віктора Ющенка перед членами асамблеї взагалі став головною подією нинішньої сесії ПАРЄ. Борис Олійник повідомив про обрання народного депутата Сергія Головатого головою одного з найавторитетніших комітетів ПАРЄ — з правових проблем і прав людини.
Народні депутати розглянули проект закону «Про впорядкування питань утримання посадових осіб всіх гілок влади у відповідності до норм діяльності правової та демократичної держави». Документ передбачає протягом п’яти місяців з моменту прийняття закону акціонувати та приватизувати підприємства та відомчі заклади відпочинку, які перебувають у розпорядженні Верховної Ради, адміністрації Президента, Кабінету Міністрів, інших органів влади. Відомчі медичні заклади, які знаходяться у складі державних органів, протягом двох місяців пропонується передати до Міністерства охорони здоров’я. Автор законопроекту Л. Черновецький пропонує також скасувати всі нормативні акти України, якими посадовим особам встановлюються особисті пільги та привілеї. Гроші, отримані від приватизації, пропонується спрямувати на погашення боргу за знеціненими в Ощадбанку коштами громадян.
Співдоповідач, голова підкомітету Комітету ВР з питань економічної політики, управління народним господарством, власності та інвестицій Володимир Черняк сказав, що «гілки влади, справді, густо засиджені галками-чиновниками і на це треба реагувати». Кабмін цей законопроект не підтримав. Отож В. Черняк запропонував розглянути цю проблему у контексті реформи державної служби як такої і, доопрацювавши законопроект, знову винести його на розгляд парламенту.
Верховна Рада 318 голосами ухвалила в першому читанні проект закону «Про внесення змін до деяких законів України з питань приватизації» (про критерії визначення стратегічних об’єктів). Проект передбачає, що з моменту прийняття рішення про приватизацію забороняється відчуження майна, що належить такому підприємству, в тому числі передача майна в оренду, внесення до статутних фондів інших підприємств, передача в управління, здійснення операцій з борговими вимогами та зобов’язаннями. Крім того, як зазначила автор законопроекту народний депутат Валентина Семенюк, цей закон дає змогу визначити об’єкти стратегічного призначення та внести їх до списку заборонених до приватизації.
На початку засідання головуючий привітав з днем народження народного депутата Валерія Лебедівського.