Вечірнє засідання 1 лютого


Парламентарії розглянули низку законопроектів щодо кримінальної та адміністративної відповідальності за злочини проти виборчих прав громадян. Зокрема, в одному документі йшлося про обмеження волі за вчинення підкупу виборців. Однак жоден з проектів не набрав необхідної кількості голосів, і депутати відправили їх на повторне перше читання.
Далі народні обранці ухвалили за основу внесені народним депутатом України (БЮТ) Михайлом Волинцем зміни до деяких законів України (щодо зарахування до стажу роботи, який дає право на пенсію на пільгових умовах, часу проходження строкової військової служби). Цього самого дня депутати проголосували за проект постанови про визнання такою, що втратила чинність, постанови ВР від 19 жовтня 1993 року (№3529-ХІІ) «Про Воєнну доктрину України». Перший заступник голови Комітету з питань національної безпеки і оборони Борис Андресюк зауважив, що 15 червня Президент України своїм указом затвердив нову редакцію Воєнної доктрини і, таким чином, ця уже фактично втратила чинність.
Наприкінці першого дня роботи сьомої сесії народні обранці прийняли за основу в першому читанні два закони про багатодітних матерів і багатодітних батьків. За умови, що закони буде прийнято цієї сесії, вони зможуть набрати чинності з нового року. Народний депутат Ігор Насалик підкреслив, що в проекті змін до деяких законів України щодо зниження граничного віку п’ятої дитини (досягнення якого є підставою для призначення багатодітним матерям пенсії) йдеться про зменшення граничного віку з 8 до 6 років. Єдиною тонкою лінією цього законопроекту, звичайно, є фінансування з бюджету. Під час обговорення Катерина Самойлик зауважила, що в Україні 11 мільйонів сімей, із них лише 400 тисяч — ті, які мають троє і більше дітей. І їм треба допомагати. Законопроект дуже добре передбачає: мати після того, як п’ятій дитині виповнилося шість років, має право на п’ять років раніше йти на пенсію. А Ігор Шурма (фракція СДПУ(о) зробив нескладний розрахунок і зазначив: щоб негайно вийти на пенсію після досягнення дитиною шестирічного віку, жінка мала б народити її не пізніше 44 років.
Борис Тарасюк (фракція «Наша Україна») представив законопроект про внесення змін до Закону України «Про пенсійне забезпечення» (щодо пенсій багатодітним батькам). Ним пропонується внести зміни, згідно з якими одному з подружжя — жінці чи чоловікові, що виховує п’ятеро і більше дітей, незалежно від віку і трудового стажу надаватиметься пенсія за віком на пільгових умовах. Проголосувавши за цей проект, народні обранці на 40 хвилин раніше завершили свою роботу.