Делегати Чернігівської асоціації фермерів та землевласників на своїй конференції говорили про проблеми, а не про успіхи. Перевиробництво зерна в Україні боляче вдарило по більшості з 459 місцевих фермерських господарств.


Зерновий успіх — нокаут для фермерів


Іван Шейко з Ніжинського району, наприклад, не може повернути гроші за здане зерно. Інші не знають, як розпорядитися зібраним врожаєм. За нинішніми цінами збути — значить зазнати збитків. Володимир Куніцин з Коропа взагалі минулий рік оцінив як незадовільний, бо нічого з вирощеного не зміг продати.
На конференції прозвучала вражаюча цифра: лише 277 фермерів мають власну техніку. Та й ту стареньку, зношену. Тому й досі фермерські господарства — дрібнотоварні виробництва. Лише 32 з них — тваринницькі. Навіть кредити банки їм не поспішають виділяти, оскільки нічого путящого вони не можуть дати під заставу. З цих причин, як зауважив Анатолій Мельник, у Носівському районі фермерство занепадає: ще недавно було 56 фермерських господарств, а тепер діє фактично лише 12.


Як бути?


Фермери дуже розраховують на продуману державну політику розвитку села. Адже торік бюджет передбачав кошти на підтримку фермерів. Та фінансова допомога надійшла лише влітку... Промовці дали наказ новій владі передбачити під час формування нового складу органів виконавчої влади відповідальних працівників за фермерські справи в агроуправліннях усіх рівнів, щоб вони координували діяльність приватних землевласників, допомагали їм розв’язувати наявні проблеми.

Чернігівська область.